Директор вкара криви огледала в школо

Директор вкара криви огледала в школо | StandartNews.com

Спечели проект за 200 бона, оборудва нови кабинети

Силвия Аврамова се чува с дъщерите си в Шотландия и САЩ през нета

Тя успя да накара цяло едно училище да се усмихва от 15 септември. И учители, и ученици в Четвърто основно училище "Димитър Петров" в Сливен се "запалиха" по новата си придобивка - криви огледала. Те са на първия етаж, където учат най-малките. Много бързо огледалата станаха истинска атракция за учениците. "Искахме да възвърнем имиджа на училището, защото не е тайна, че през последните години то загуби от блясъка си. Работим активно по проекта на Министерството на образованието "Успех", който предвижда занимания по групи по интереси. Една от групите дебатира как трябва да се държим и обличаме в обществото", разказва директорката на училището Силвия Аврамова. Децата искали да имат манекени, от които да виждат как да се обличат. "Търсейки ги обаче, попаднахме на по-интересните манекени с вградени огледала и така закупихме кривите огледала. Децата са щастливи, защото поглеждайки се в огледалата, задължително се усмихват", казва директорката, която е учител от дълго време.

Преди да застане начело на Четвърто училище "Димитър Петров", е била шеф на НУ "Хаджи Димитър", което обаче било закрито през 2008 г. "Тогава се почувствах много обидена и накърнена най-вече от начина, по който това беше направено. Бях се заклела никога повече да не се занимавам с тази професия. Оказа се, че учителката в мен надделя и аз отново се върнах при децата. Първолаците ни тази година вече са повече, в три паралелки", казва Аврамова.

Под нейно ръководство сега училището "Димитър Петров" печели най-големия си проект. С 200 000 лева от фондация "Америка за България" са оборудвани два супер модерни кабинета за чуждоезиково и родно обучение. Само за 40 дни през лятото фирмата изпълнител успява да осъществи проекта, който е грандиозен за школото. Под ръководството на Силвия Аврамова, Четвърто училище е единственото в Сливен, което има целодневно обучение на първолаци с двама учители в клас - сутрин преподавател по български се занимава с децата, а следобед с подготовката на малчуганите се захваща педагог по математика.
Директорката се счита за щастлив човек. Заедно със съпруга си, който също е шеф на училище, имат две големи дъщери. Едната е семейна в Америка, а другата кара докторантура по медицина в Шотландия. Най-хубавите мигове за Силвия Аврамова са, когато семейството успее да се събере. "Това последно се случи по Коледа и всички бяхме много щастливи", казва дамата. Когато остане с приятели и близки, обича да играе една игра от детството си - разгадаване на филми чрез мимики. "Не трябва да бъдем егоисти и е редно да дадем възможност на децата да живеят на места, където могат да бъдат оценени. Да са живи и здрави технологиите, че можем да ги виждаме всяка вечер и да ги чуваме по няколко пъти на ден", казва Аврамова. Тя признава, че за разлика от повечето български домакини не готви. "Майка ми е много добра готвачка, а днес със съпруга ми се грижим за нея и тя е поела този ангажимент. Радвам се, че и дъщерите ми усвоиха от нея майсторството на готварското изкуство", казва тя. Директорката на школото с кривите огледала се ядосва най-много от нашенската простотия и критикарството. Вярва обаче в детската усмивка, която я прави истински щастлива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай