Десетки изселници почетоха жертвите на Корнишките събития

Десетки изселници почетоха жертвите на Корнишките събития  | StandartNews.com

Два автобуса с наши изселници в Турция пристигнаха в събота в гоцеделчевското село Корница. Някои от гостите са били участници в кървавите Корнишки събития преди 43 години. На 28 март 1973 г. българите мюсюлмани оказват силна съпротива на опитите да им бъдат сменени турско-арабските имена с български, което довежда до ескалация на напрежението в Корница и Брезница. При потушаването на бунта са убити 5 души,десетки са ранени, стотици са изселени.

Възпоменателният събор за жертвите на Възродителния процес за опчан в 11,00 часа пред паметната плоча на загиналите, която бе отрупана с цветя. Четири от жертвите са от селото, а една е от съседното с. Брезница. „Сред организаторите са Сдружение „Българска европамет", Вселенска съборна църква на Христос, Български хелзинкски комитет и Съюзът на офицерите от запаса „Атлантик". Това пише в уведомителното писмо, проявата е разрешена от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов", уточни управникът на Корница Рамадан Бялк.

Присъстващите положиха цветя и се помолиха, раздадоха и курбан на местните хора. След това имаше и музикална програма. „Някои ще си тръгнат още тази вечер, други ще останат и ще си заминат в неделя", уточни в събота селският управник.

ДПС ще почете паметта на загиналите в Корнишките събития на самата дата – 28 март, понеделник, от 17,30 часа. Поканени са ръководителите на партията Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак. Церемонията ще е скромна, целта ни е да се поклоним пред паметта на жертвите, а не да правим политическа сбирка, уточни кметът Рамадан Бялк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай