2 368 505 лв обезщетение предложи "Топлофикация"

Дружеството представи на Общината методиката за компенсацията

2 368 505 лв  обезщетение предложи "Топлофикация" | StandartNews.com

 

2 368 505 лв ще бъде общата стойност на обезщетението за клиентите на "Топлофикация София". Дружеството представи вчера на Столичния общински съвет методика за компенсацията към клиентите, които бяха засегнати от голямата авария в топлорайон "София Изток". Енергията за сторниране поради влошено качество е 14 748 МВтч. и ще струва на дружеството 951 568 лв.

5051 от общо 17 400 абонатни станции за София са били  засегнати от аварията, а 78% от тях са били с нарушено топлоподаване за повече от нормативно определения срок. 1150 абонатни станции са били без топлоподаване или с нарушени параметри на доставяната топлинна енергия до 2 дни (48 часа), 429 абонатни станции – 3 дни, 11 – 4 дни, 3 361 абонатни станции - 5 дни.

Само в 100 абонатни станции не е доставяна топлинна енергия или тя е била с влошено качество за повече от 5 дни
 

Общо 104 224 клиенти са били с прекъснато топлоподаване повече от 48 часа и то е било възстановено по-късно в различни срокове.
55 015 клиенти от топлофикационен район „София Изток", живущи в ж.к. „Дружба 2" и по-голямата част от „Дружба 1", не са били засегнати изобщо от аварията.

 

Дружеството предлага следната схема за обезщетяване на клиентите:
- на всички засегнати клиенти без топлоподаване или с влошено топлоподаване до 48 часа да не се начисляват прогнозни количества топлинна енергия за отопление и топла вода за целия период;
- на клиентите с прекъснато или влошено топлоподаване за повече от 48 часа не се начисляват прогнозни количества енергия за отопление и топла вода за целия период на липса на качествено топлоподаване
- на засегнатите клиенти с над 48 часа прекъсване, допълнително се изплаща обезщетение (неустойка) за липсата на топлинна енергия в периода след 48-я час.

 
Изчислената некачествена енергия за периода на аварията, отчетена от общия топломер във всяка отделна сграда, ще бъде приспадната като служебна енергия и няма да участва в изравнителната сметка, както и при реален отчет в месечното разпределение. Тази енергия ще бъде посочена със знак минус в информационната част на фактурата за месец февруари, така че клиентите да могат да я видят достатъчно ясно. Допълнително ще бъде посочена и левовата себестойност на тази енергия за съответната абонатна станция.

За засегнатите от други аварии абонати от кв. „Надежда" и кв. „Люлин" ще се прилагат Общите условия, които не предвиждат обезщетяване на клиентите при отстраняване на пробива и възстановяване на топлоподаването в срок от 48 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай