Десни коалиции в общинските съвети

Десни коалиции в общинските съвети | StandartNews.com

ГЕРБ с пълно мнозинство в Бургас, взима решения заедно с реформаторите в София и Варна

Десни коалиции ще управляват общинските съвети.
ГЕРБ е първа политическа сила в местните парламенти в повечето градове, но няма пълно мнозинство, става ясно от данните на ЦИК. Това означава, че в останалите общини ще управлява заедно с реформаторите или други десни формации. Изключение прави Бургас, където преизбраният трети мандат Димитър Николов има зад гърба си 29 съветници. Втората политическа сила БСП има едва 5, а НФСБ и РБ - по 4. С трима души се представя регионалната партия СЕК, АБВ и ДПС имат по 2, а "Солидарност" и БДЦ - по 1. Пълно мнозинство има ГЕРБ и в общинските съвети в Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново. В София партията на Генерала ще взима решения заедно с реформаторите. В Столичния общински съвет тя има 42.22% от местата за общински съветници, а РБ - 16.47%.

Партньори ще има ГЕРБ и в Добрич. За разлика от предишния Общински съвет, в който формацията на Борисов имаше мнозинство, то в следващия това няма да е така. 41 мандата ще бъдат разпределяни между листите с кандидати за общински съветници на ГЕРБ, получили 38.13%, Реформаторски блок - 17.62%, БСП - 13.65%, Атака - 5.10%, ДПС - 4.85%, АБВ - 4.16%, НФСБ - 4.10%, ВМРО - 3.81 на сто, и може би "Движение 21" - с 2.07 на сто. Дясна коалиция се заформя и във Варна.

Очаква се представителите на девет политически сили да заемат 51 места в зала "Пленарна".
ГЕРБ ще получат 22 съветници, а "Реформатори и патриоти" 6. Кандидатът на РБ Чавдар Трифонов намекна вчера, че решенията в полза на града могат да ги обединят. Партията на Генерала печели 12 от 41 места в общинския съвет на Сливен. На второ място е БСП, които получават 11 мандата. Така на практика и двете партии запазиха броя на съветниците от досегашния местен парламент. Този път обаче се предполага, че ГЕРБ ще имат мнозинство, защото реформаторите вкарват 3-ма души, колкото съветници ще има и групата на Лечков - ДОР. С по две места са общо 4 по-малки партии и коалиции, чиято политическа тежест ще стане сериозна при сформиране на новото мнозинство.

Офицер спечели с преференция в Сливен

Последните във Варна и Шумен в челните редици, теглиха жребий, за да определят победителя

Бившият офицер от армията Петър Димитров стана съветник от местна коалиция "Съюз за Сливен", използвайки агитация от английски тип. Димитров проведе кампания "От врата на врата", като включи обучение за преференциално гласуване. "За разлика от повечето колеги моят акцент не бяха медийните изяви, а личните срещи с хората", каза Димитров, който провеждал между 50 и 70 срещи дневно. Със специален бадж на врата той правеше изпити, и то по няколко пъти на различни хора, твърдят запознати. В крайна сметка бившият офицер успя да получи най-много преференции и заедно с водача на листата Иван Петров влиза в общинския съвет. Преференции изравниха шансовете на кандидати за общински съветници в листите на три партии и се стигна до теглене на жребий в ОИК във Варна. С по 250 гласа на равно бяха Славчо Славов и Борислав Нанков от ГЕРБ, съответно на 21-во и 24-о място, но късметът изтегли напред Нанков. В листата на БСП с по 211 преференции се оказаха 5-ият Павел Раличков и Петко Петков на 12-то място. Изтегленият жребий отреди по-напред да е Петко Петков. С по 304 преференции завърши вотът за общински съветници за кандидатите от листата "Живот за Варна" - Божидар Чапаров - втори, и Ирина Делчева на 13-о място. След тегления жребий листата остана същата.
Феноменът 15/15 от последните парламентарни избори проработи с пълна сила и пренареди доста от листите. Номер 40 - Иво Иванов в листата на ГЕРБ, чиято бюлетина е със същия номер, получи 2635 преференции, малко повече от водача на листата Иван Портних. Но за цялата листа, подредена по този начин, са дали гласа си 31 961, уточняват от местната партийна централа. Интересно е, че преференции ще изстрелят в ОбС и последния в листата Николай Малев, който е на 51-во място. Заради предпочитания 24-годишен младеж от листата на реформатори и патриоти също става общински съветник, който може да се окаже и най-младият. Антоан Влаев правил кампанията си само във Фейсбук. По информация на Дарик радио в листата на БСП, благодарение на преференции, последния Анатоли Стоянов намира място в общинския съвет.

ДПС и "Атака" без човек в Пловдив

Партията на Бойко Борисов печели най-много места в местния парламент в Пловдив - 18. В предишния мандат съветниците на ГЕРБ бяха 19. В новия общински съвет нито една политическа сила не може да сформира мнозинство, за което са нужни 26 гласа, сочи справката от последните избори. Втора по численост ще е групата на патриотите начело със Славчо Атанасов, която наброява 9 съветници. Реформаторите и "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева получават по шест места. Червените съветници са петима. Земеделците от "Александър Стамболийски" вземат 4 места, а "Кауза Пловдив" на Георги Титюков - три. За първи път от няколко мандата ДПС и "Атака" нямат нито един съветник в местния парламент на Пловдив.

Благоевград с рекорд по пъстър парламент

Рекорд по пъстрота на общинския съвет държи Благоевград. В местния парламент влизат 13 партии и коалиции. От общо 41 места най-много ще са съветниците от ГЕРБ - 9-има. Със 7 представители ще е коалицията "Заедно за Благоевград", водена от досегашния председател на общинския съвет Радослав Тасков. Следва "Партия на зелените" с 4 места, а БСП и Реформаторският блок имат по трима общински съветници. С по двама са "Движение 21", "Глас народен", "Народен съюз", Сдружение "ЕКИП-АБВ, НДСВ, ОБТ", "Зелена партия", ЗС "Ал. Стамболийски" и "Коалиция за Благоевград", а един съветник има ВМРО-БНД. В Русе пък в общинския съвет ще има 10 партии. Техните кандидати ще попълнят общо 51 места. С най-голяма група отново ще е ГЕРБ, след като партията спечели 21 мандата. С по 6 общински съветници ще са БСП, Реформаторският блок и от местната коалиция "Патриотите-ВМРО". АБВ в Русе печелят три места, а по двама ще имат от "Атака", ДПС, БДЦ и "Българска Социалдемокрация". "Глас народен" също намира място в общинския съвет с един свой представител. За по-предно място в листите се е теглил жребий, тъй като по двама кандидати за общински съветници от две политически партии са получили по равен брой преференции.

Шарен парламент се очертава и в Монтана - със 7 партии от 19, участвали в изборите. Имената на избраните съветници още не са обявени, но е ясно, че коалицията на кмета Златко Живков "Заедно за Монтана" ще има най-много - 13 съветници. ГЕРБ вкарва 8, а коалицията "Бъдеще за Монтана" - 5. БСП ще има 3-ма, БДЦ - 2, коалицията "Единни за промяна" - 1, и АБВ - 1. Един мандат все още се изчислява и още не е ясно коя от политическите сили ще го получи.

Шефка на забавачка влезе със 7/7

Феномен 7/7 в Хасково. Коалиция "За Хасково", която беше със седми номер в интегралната бюлетина, изпраща в местния парламент с 880 преференциални гласа директора на детска градина Ели Костова, седма от листата.
Д-р Валя Иванова от ГЕРБ, която участва в подредбата на листата под номер 13, като в интегралната бюлетина на формацията в Хасково, обра преференция от 1113 гласа.
Засега от Коалиция "За Хасково" влиза в местния парламент и Георги Иванов, а от ГЕРБ Добри Беливанов. Двамата обаче следващата неделя са на балотаж като кандидати за кмет, така че при всички положения в една от двете съветнически групи ще има разместване със сигурност.
В ГЕРБ е възможно и още едно завъртане заради Николина Никова, която в момента е общински съветник на осмо място, но е и на балотаж като кандидат-кмет на с. Динево.

Янев иска касиране в Сандански

Голям митинг шествие организира лидерът на РЗС и кандидат за кмет на Сандански Яне Янев в сряда. Негови симпатизанти ще тръгнат от централата на партията към Общинската избирателна комисия. "Ще протестираме срещу фалшифицирането на изборните резултати. Що за парадокс е това - първа политическа сила сме в общинския съвет, има 2500 повече гласа за мен за кандидат-кмет, а ме пратиха трети. Защото ги е страх, че ще променя статуквото", заяви Янев. Лидерът на РЗС получи 400 гласа по-малко от Тотев и не можа да отиде на балотаж. Неговите адвокати вече са подготвили жалбата за касиране на изборите за общински кмет. Според Янев над 1300 бюлетини в негова полза не са отчетени от избирателната комисия. Броят на отрязъците от бюлетините пък не отговарял на пуснатите в урните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай