Ужилените от "Олимпик" ще платят по-скъпа застраховка

Ужилените от "Олимпик" ще платят по-скъпа застраховка | StandartNews.com

Клиентите да проверят дали фалиралата компания е прекратила полицата им, за да могат да си купят нова, казва Иван Маринов

 

Иван Маринов е управител на национален
застрахователен брокер "Колхида". Пред "Стандарт" той коментира казуса с фалиралата компания "Олимпик", поскъпването на "Гражданска отговорност" и застрахователния пазар у нас.

 

- Господин Маринов, от петък 200 000 българи, застраховани в ЗК "Олимпик" АД, остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите си. Клиенти на компанията от месеци очакват изплащането на застрахователни обезщетения. В безизходица ли са тези хора?
- И ние имаме клиенти с полици на ЗК "Олимпик", защото работим с всички застрахователни компании на пазара. Най-малкото, което трябва да направим, е да успокоим всеки един от тях, че ще се погрижим да не останат без застраховка. Много важно е каква ще бъде реакцията на нашите институции. За да пуснем нова полица, досега действащата застраховка трябва да бъде прекратена в "Гаранционен фонд". За съжаление ЗК "Олимпик" не обработват своевременно заявленията за прекратяване на полици, които сме изпратили към компанията през последните няколко дни, което затруднява процеса на сключване на нова застраховка. На един и същи автомобил не може да се регистрира втора полица при наличието на действаща такава. Затова първата ни работа през предстоящите дни, е да се обадим на клиентите и да им кажем, че наблюдаваме процеса и в момента, в който полицата им официално бъде прекратена, ще бъде пусната нова такава, за да няма прекъсване на застрахователното покритие. От друга страна ние, брокерите, сме също в неловка ситуация, тъй като трябва да обясним на клиентите, че трябва да си платят по-скъпа нова застраховка, при условие, че са сключили такава на по-ниски цени. В крайна сметка се надяваме, че ЗК "Олимпик" ще изпълни коректно ангажиментите си да възстанови неизползваната част от премиите по предсрочно прекратените полици и да изплати сумите по заведените вече щети.
- Наскоро шофьорите бяха поляти от леден душ, тъй като поскъпването на „Гражданска отговорност" започна. Анализ на Комисията за финансов надзор показва, че тя трябва да поскъпне и вече е по-скъпа с между 15% и 25%. Най-малкото повишение е с 5-6 лева, а най-високото със 62 – 63 лева. Защо се налага това?
- Поскъпването е различно за различните категории автомобили. Зависи от развитието на риска (щетимостта) за съответен клас автомобили или за определена възраст собственици на автомобила и т.н. Товарните автомобили са с повишен риск, предимно влекачите, автомобилите, чиито собственици са до 25 години, автомобилите, които се предоставят на чужди граждани или се ползват предимно в чужбина, също са с повишен риск. Така че при тях е нормално да има ръст в цените. Застрахователите стриктно наблюдават развитието на този риск. Липсата на повече тарифо определящи фактори обаче води до имитация при определяне на тарифата и цената на "Гражданска отговорност" за отделните компании. Т. е. каквото прави единият, го прави и другият. В тази връзка вече повече от година очакваме въвеждането на бонус-малус системата, което да внесе по-голяма обективност при определяне на цената на застраховката. Ние, брокерите, защитаваме интереса на клиента и трудно можем да обясним на един водач, който няма ПТП през последната година, защо трябва да плаща по-висока цена при същите лимити на отговорност на застрахователите.
- Смятате ли, че новите цени ще доведат до намаляване на броя на застрахованите автомобили?
- С оглед регулациите, които има в държавата за следене на колите без застраховка и всичко това, което КАТ прави, мисля, че малко хора биха си позволили лукса да карат без "Гражданска отговорност". Защото това води след себе си освен административни санкции, и по-сериозни лични проблеми в случай, че стане застрахователно събитие и се причини вреда на друг участник в движението. Здравият разум не го позволява, но не изключвам и водачи, което биха подценили този факт.
- Колко е поскъпнала „Гражданската отговорност" през последната една година?
- До 100 лв. за някои категории леки автомобили. Много е индивидуално. Някои застрахователни компании смениха коренно политиката си по отношение на цената на застраховката. Просто виждат, че при някои категории ППС има много щети и цената на застраховката е неадекватна спрямо поетия от компанията риск и променят драстично цената.
- Цената доста висока ли е спрямо средната работна заплата?
- Това е безспорно. Отнесено към нашата работна заплата, ние сме с най-голям относителен дял на цената на "Гражданска отговорност" спрямо доходите в сравнение с близките ни европейски държави. Ние обаче пътуваме с нашите коли и в чужбина. Там рисковете са сериозни, в голяма част от държавите претенциите по този вид застраховка са безлимитни. Т.е. от чужбина могат да пристигат претенции за стотици хиляди евро. И от тази гледна точка ние трябва да отговаряме с адекватно застрахователно покритие, а на каква цена си го купуваме, това не е проблем на развитието на пазара, а на икономиката. При нас това покритие, отнесено към доходите, е по-скъпо в сравнение с останалите държави в Европа. Но това не е само в областта на "Гражданската отговорност", а и за храни, гориво и т.н.
- Наблюдава ли се ръст на жилищните застраховки за първите шест месеца?
- На база на информация, която получавам от офисите ни в страната, на фона на природните катаклизми, които ни сполетяха, в национален мащаб има лек ръст на търсенето на жилищни застраховки - т.е. хората започват да се интересуват. Трябва българите да направят застраховка на имота си, особено ако е основно жилище, което да гарантира макар и минимално покритие в случай на бедствие.
- Това значи ли, че застраховките "Живот", остават на заден план?
- Голяма част от хората имат обърната пирамида на ценностите. Слагаме колата най-отпред, после къщата, а за застраховка на живота си въобще не мислим. Живеем днес и сега, без да помислим за утрешния ден. Има, разбира се, и клиенти, при които животозастраховката е една от най-важните и подсигуряват с финансово обезпечаване себе си и семейството си. Има други хора, които мислят за покритие на жилището и за автомобила си, за да осигурят сигурност на имуществото си. Като цяло животозастраховките са търсени по-скоро от хора над 40 години, които вече поглеждат с едното око към достойните старини. Младото поколение живее активно и този проблем не стои за тях на дневен ред.
- Имаме ли застрахователна култура?
- Застрахователната култура е национален проблем. Не е само проблем на застрахователите, а и на държавата. Бих се радвал и бих участвал във всяка инициатива на някоя държавна институция за повишаване на застрахователната култура на хората. Ние се стараем, доколкото е възможно, да разговаряме с нашите клиенти на тези теми. За съжаление има активност от институциите само когато стане някакво природно бедствие.
- Какъв процент от застраховките в страната се сключват онлайн?
- Има такива, но за съжаление процентът е клонящ към нула. Има много фактори, които не са в полза на онлайн застраховките. Да погледнем застраховката "Гражданска отговорност", която е най-масовият продукт и от това да се прави анализ за пазара дали има онлайн застраховане или няма. Окомплектоването на една застраховка със стикер, зелена карта, подписана собственоръчно от клиента полица е невъзможно да се случи онлайн и се налага посещението на клиента в застрахователен офис, където да бъде оформена тази документация, което противоречи на понятието „онлайн". Сключваните онлайн застраховки са по-скоро поръчка за застраховка, а не сключване на застрахователен договор от разстояние.
- След влизането ни в ЕС, български посредници излязоха на европейските пазари. Имате ли наблюдения дали работят на тези пазари?
- Това е право на всеки колега. Колкото брокери от европейски държави работят активно в България, толкова и нашите брокери работят в чужбина. Това е информация, която е по-скоро за статистиката.
- Ако трябва да съставите профил на съвременния български застрахователен посредник, какъв би бил той?
- Застрахователният брокер, като характеристика на дейността му, е най-полезният за ползвателите на застрахователни услуги играч на пазара. Той е длъжен да се съобрази с потребностите на всеки клиент, да анализира пазара и на база получената от клиента информация за неговите потребности, да избере най-подходящите продукти, които да му бъдат предложени и той да направи своя информиран избор. А като профил - всеки човек, който обича професията застраховане и всеки, който би искал да бъде полезен на своите клиенти, би могъл да стане застрахователен брокер. Той е застрахователният адвокат на клиентите, който им помага да направят правилният избор на застрахователно покритие, в резултат на което да бъдат адекватно обезщетявани в случай на застрахователно събитие.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай