Желаем най-бързия и приятелски развод

Желаем най-бързия и приятелски развод | StandartNews.com

Трябва да защитим българите и всички граждани на ЕС, които живеят на Острова

Антонио Лопес Истурис, генерален секретар на ЕНП

- Г-н Истурис, европейските лидери призовават Великобритания да активира колкото е възможно по-бързо член 50 за напускане на ЕС. Какво обаче ще се случи, ако тя не иска да стори това?

- Това е въпрос на отговорност. Британският народ се произнесе. В Европа винаги сме казвали, че ще уважим гласа на британските граждани. И сега правим точно това. Ред е на лидерите. Не е сериозно, ако те не изпълнят волята на британците. Не е сериозно премиерът им Камерън да чака чак до октомври с напускането на поста. Сега ние трябва да чакаме конгреса на Консервативната партия, това не е сериозно. Искаме преговорите за излизане да започнат колкото е възможно по бързо. Така е най-добре за всички.

- Какъв би бил ефектът на подобно отлагане върху ЕС?

- Разбира се, това не е добре за пазарите, не е добре и за хората. Искаме стабилност за всички колкото е възможно по-бързо. Това обаче не зависи от нас.

- Какъв тип отношения в бъдеще са възможни между Великобритания и ЕС?

- Има няколко сценария. Говори се за норвежки, швейцарски и канадски модел. По това ще работят екипите, когато започнат преговорите. Ние бихме искали да се постигне възможно най-доброто споразумение за всички. Бихме желали възможно най-приятелския развод.

- Притесявате ли се от възможен ефект на доминото в други страни членки на ЕС?

- Не трябва да се организират референдуми, в които се обсъжда всичко друго освен темата на референдума. В Холандия бе организирано гласуване за Украйна и се говореше за всичко друго, но не и за Украйна. Във Великобритания имаше много малко дискусия за ЕС. Говореше се за имиграцията, за Панамагейт и много други неща, но не и за важния въпрос, който беше Европейският съюз. Така че референдумите трябва да вървят с качествена информация. Но аз не мисля, че те са добра идея. Сега останахме 27 членки, продължаваме напред заедно. Ако някой решава да си тръгне, си е негов избор. Останалите обаче сме вътре в съюза.

- Във Великобритания живеят много българи и румънци. Как могат да бъдат защитени техните права?

- Много съм разтревожен. Винаги съм бил на разположение за българите и румънците в Испания. Срещам се с тях редовно в Мадрид и Валенсия, където са техните големи общности. В Испания живеят половин милион румънци, българите са по-малко. Като евродепутат аз ги представлявам. Така че за мен е ясно, че трябва да подкрепя българите, както и всички европейски граждани, които сега живеят във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай