Трябва да отворим вратите за малките фирми

Трябва да отворим вратите за малките фирми | StandartNews.com

Сега в тристранката няма кой да ги защити, както се случи с данък "уикенд"

Мирослав Найденов, председател на Съюза за стопанска инициатива

- Г-н Найденов, как стана така, че оглавихте Съюза за стопанска инициатива?

- Първо получих покана да стана член на УС, след това общото събрание ме избра за председател. Поканата дойде от директора на Центъра за професионално образование към ССИ, г-жа Евгения Димитрова. Тя е председател на Съюза на зооинженерите в България, беше член на съвета по животновъдство, когато аз бях министър на земеделието. Работили сме доста време съвместно. А и голяма част от малките и средните фирми и фамилният бизнес са в сектора на земеделието, горите, рибното стопанство, преработвателната промишленост. В мое лице те са видели човек, който може да помогне на този сектор вече от другата страна, не като министър. Приех това предизвикателство, още повече този съюз е с доста респектираща история.

- ССИ се свързва и с Алексей Петров.

- Създател на този съюз е Валентин Моллов в далечната 1990 г. И други известни хора от бизнеса и науката са били негови председатели -Петьо Блъсков, проф. Борислав Борисов. Да, г-н Петров е част от историята на този съюз. И мисля, че това, което се е случило по негово време, заслужава да бъде оценено, въпреки репресиите, които персонално срещу него са се пренесли върху съюза.

- Кои са в управителния съвет на ССИ?

- Това са работодатели, представляващи различни сектори - транспорт, земеделие, услуги, търговия, здравеопазване, наука. Очаквам от тях ентусиазъм, който е бил позагубен през последните години. Както знаете, ССИ беше изваден от тристранния съвет за сътрудничество през 2012 г., въпреки че има съдебно решение на ВАС, което възстановява участието му. Но аз заявих на общото събрание, че искам да бъдем върнати в социалния диалог не на базата на съдебно решение за минал период. В началото на февруари стартира процедурата по преброяването на работодателските и синдикалните организации за новия мандат на тристранката, което трябва да бъде направено в следващите 4 месеца. И към момента ние изпълняваме критериите - в ССИ членуват 4000 фирми с над 160 000 заети. Имаме структури в повече от 100 общини, при нас членуват 28 браншови организации.

- Когато ССИ не влезе в тристранката през 2012 г., много негови членове преминаха в други работодателски организации. Как ще ги върнете?

- Предполагам че има отлив, но той не е толкова голям. Смятам, че като виждат нашите инициативи, като демонстрираме, че защитаваме интересите им, малките и средните фирми ще се върнат. Както вече обявихме, амбицията ни е ССИ да стане омбудсман на малките и средните фирми, на фамилния бизнес. В момента пред тези предприемачи се спуска една стена от страна на администрацията. Администрацията се респектира от големите компании, за малките вратите са затворени. Второ, проблемите големите ги решават със законодателни инициативи в тяхна ползва, защото големите компании имат лоби в лицето на министри, депутати, медии, разполагат с финансов ресурс. За малките няма кой да лобира.

- Т.е. в сегашната тристранка няма кой да защитава интересите на малките фирми?

- Естествено, сегашните работодателски организации не защитават интересите на малките фирми. Ето един пример - как реагираха те на данък "уикенд", който удря малките и средните фирми, едноличните търговци. Какво направиха работодателските организации, преди да влезе преди седмица в сила този закон? Изказаха се от куртоазия, че не са съгласни и го оставиха да се случи. Аз съм съгласен с мотивите на финансовия министър да се ударят онези тарикати, които се опитват да изкарат личния си автомобил служебен. Но какво ще се случи на практика? Данъкът ще удари едноличните търговци, които с една баничарка хем зареждат магазина, хем вечерта ще си вземат детето от детската градина. А големите какво ще направят? Автомобилите им може да се окажат лични при разпределението на дивидентите. Предполагам, че голяма част ще се регистрират като физически лица по ДДС, защото имат големи доходи и тогава ще могат да си възстановят данъчния кредит. Мисля, че никой не е помислил за това и в крайна сметка тези, които имат много пари, ще намерят изход, пък и да не намерят, ще си платят данъка. Всъщност ще ударим най-малките, тези, които нямат друг изход. Тук беше мястото на работодателските организации да отидат при финансовия министър и да защитят тези хора, като предложат облагането на подобни покупки да става над определена категория на лукса - 50 000 или 100 000 лв. А къде бяха работодателските организации тези три седмици, когато шофьорите висяха и мизерстваха на Кулата?

- Като министър на земеделието вие си спечелихте доста врагове в лицето на производителите на храни. Сега можете ли да разчитате те да станат членове на ССИ?

- Аз няма да отстъпя от разбирането си като гражданин, че компромиси със здравето не може да се прави, то касае преди всичко нашите деца. Това е моя лична кауза - здравословното хранене и няма да се откажа.

- А какво мислите за данък "вредни храни"?

- Това е голяма глупост. Не може с данъци да направиш народа по-здрав. Стандартите, които създаде администрацията, да не кажа аз лично, трябва законово да се наложат в яслите, ученическите столове, спортните пансионати. Трябва да се забрани в радиус от 500 м около училищата да се продават боклуци и банички с палмово масло. Не данъци, а стандарти трябва да се наложат.

- Вие вече заявихте, че някои от работодателските организации са прекалено сервилни към властта. Означава ли това, че ако ССИ влезе в тристранката, ще бъдете по-критични към правителството?

- Което е работещо, ще го подкрепяме. Ето, половината от данък уикенд го подкрепям с двете ръце. Но приложението му, което ще удари малкия и средния бизнес, не приемаме. За разлика от другите работодателите аз съм бил и от другата страна.

- А какво е отношението ви към синдикатите? В малките фирми, които са фокусът на ССИ, няма синдикати.

- Нормално е да има добър диалог. Мисля, че малкият и средният бизнес имат интерес да се развива синдикално движение в страната. Синдикатите има какво да направят, за да привлекат свои членове в малките фирми. Работодателите и синдикатите не трябва да са в колизия, те трябва да си помагат в решаването на проблемите. Ако има силни работодателски организации и силни синдикати, тогава правителството ще е много по-сговорчиво, а народните представители по-креативни да мислят закони и то не от корпоративен интерес. Държавата има нужда от силни работодатели и синдикати в тристранката, както "А" футболна група има нужда от силни отбори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай