Спа курортите ви са прекрасни, но им трябва повече реклама

Спа курортите ви са прекрасни, но им трябва повече реклама | StandartNews.com

След затварянето на Турция и Египет имате големи шансове, ако предложите изгодни цени

Регионите на Русия са с голям потенциал за туризъм, казва Олга Пирогова

От 1 юни "Уралските авиолинии" отварят редовна линия по маршрут Перм-Бургас, съобщиха от пермското летище. Полетите ще бъдат веднъж седмично - всяка сряда, и ще се изпълняват от самолети Airbus А320. Авикомпанията "Уралски авиолинии" влиза в списъка на водещите руски авиопревозвачи. Тя разполага с 35 самолета Airbus - А320, А321 и А319.

Какви са шансовете на България да привлича повече туристи от регионите на Русия, попитахме Олга Вячеславовна Пирогова. Тя е президент на Академията по туризъм и Международни отношения в Екатеринбург ATIR. Доктор на педагогическите науки и доктор по бизнес администрация. Действащ преподавател в частното образователно учреждение за висше образование Академията по туризъм и международни отношения в Екатеринбург.

- Вече сме на прага на летния сезон. Според вас засилва ли се интересът към България тази година?

- Поради спирането на пътуванията за Египет е нараснал интересът към страните от Югоизточна Азия, ОАЕ, Израел, островите и Европа. Изключително голям интерес тази година туроператорите отчитат към България, Италия и Андора. Фаворит на европейските градски екскурзии е Чехия, но и България по нищо не отстъпва. Руско-българският пазар е в непрекъснато движение, затова всяка година се изискват иновации в отношенията на страните ни. В момента сме в сложна икономическа ситуация, но България има нови шансове за привличане на руските туристи. Доходите на хората в Русия намаляват, но въпреки това те не се отказват от почивките си.

- Възможно ли е да се привлекат и руски туристи от регионите на Русия?

- България има възможност да привлече и туристи от всички краища на Русия, не само от столицата. Много руснаци искат да прекарат почивката си на морето в прекрасната ви страна. Те ще пътуват, но най-важно е да пътуват на приемливи цени. Така че приоритет ще бъде най-изгодната почивка. Регионалният туризъм трябва да се развива активно. В Русия е много лоша рекламата и популяризирането на вашите градове с минерални извори. Това, което знае за България средният клас руснак, е морето Варна, Бургас, Златни пясъци, Слънчев бряг и Банско. Това е! Сами разбирате, че е абсолютно недостатъчно. На форума по туризъм, който се проведе в Москва, ние установихме много контакти с български кметове от различни региони в страната ви, богати на минерални източници. И искам да ви кажа, че спа туризмът изобщо не е за подценяване.

- С кои кметове водихте преговори?

- Водихме преговори с кмета на Велинград, който много подробно ни разказа за възможностите на града. Трябва да се засили рекламата на регионалните курорти и центрове. Ето, аз сега за пръв път научавам за уникалните възможности, които град Велинград предоставя в областта на спа туризма и рехабилитацията.

Никой не знае в Русия за тези луксозни спа центрове, хотели и курорти

Където дори е по хубаво от морето, тъй като не само хората могат да си отпочинат, но и да се лекуват, да правят процедури и да комбинират всичко това с походи в планината. Това е прекрасно! Защо никой не говори за вашите минерални извори и градовете, в които са те? Оказва се, че в България има уникални места, за които наистина, повярвайте ми, никой не знае! Задължително трябва да разработите спа туризма в градовете с минерални източници!

- Какво бихте ни посъветвали?

- На първо място трябва да подсигурите рекламни турове на туроператорите и дори на журналистите.

Пратениците трябва с очите си да видят богатите възможности на България

Второ: българските туроператори, хотелиери и хората от бизнеса трябва по-активно да участват с презентации на регионалните изложения. Не подценявайте регионите на Русия. Ние сме една огромна страна с огромни възможности. И хората, които са в малките градове или в отдалечените региони, с удоволствие биха дошли да почиват в слънчева България, стига някой да им разкаже подробно къде какво се предлага. Но ако вие не дойдете при нас, ние няма как да разберем. Така че бъдете по-активни! На 6-7 април в Екатеринбург се проведе най-голямото в окръга туристическо изложение. Българските туроператори присъстваха активно на това грандиозно за региона изложение. Надявам се това да даде резултат.

- Какво бе представено на туристическото изложение в Екатеринбург?

- Това е огромно изложение за целия Уралски регион. На него участват туроператори от Тюмен, Перм, от Челябинск и областта, от Башкирия, от сибирските региони и от много други региони. Задължително трябва руските и българските колеги да обменят запитвания и по интернет. В днешно време без социалната мрежа сме загубени.

- Виждате ли реална възможност в развитието на регионалния туризъм между България и Русия?

- Разбира се, и още как! Но има доста да се работи в това направление. Много неща има да изглаждаме в развитието на регионалния туризъм между страните ни, но това не е невъзможно. Просто изисква желание и от двете страни и време. През последните години във връзка с геополитиката и икономическата криза хората малко се отдръпнаха от България. Това трябва да се преодолее и отношенията ни в тази област да се развиват, тъй като това е изгодно и за двете страни. Предпочитани бяха Турция и Египет, които сега са затворени. Използвайте момента! Желязото се кове, докато е горещо! Сега е моментът да си върнете руските туристи и да привлечете нови от регионите. Точно сега е моментът, който не трябва да изпускате.

- Какво друго ще ни посъветвате за улеснение на туристическия поток?

- Безспорно

бих препоръчала да се облекчи визовият режим

Това бе основната пречка, която не съществуваше за Египет и Турция. Максимално да се опрости процедурата по получаване на туристическите визи. Да се открият повече консулски и визови служби, за да могат да се обслужват и хората от регионите на Русия. Засилете си ПР-а към регионите на Русия и работете по-активно. България при нас се асоциира със съветския период, което не е лошо. Тоест за нас, руснаците, България е нещо традиционно, нещо изпитано, с което сме свикнали и не искаме да го губим.

- С какво ново сега бихме могли да привлечем руските туристи?

- Измислете "черешката на тортата"! Проявете малко творчество в предлаганите почивки и турове. Измислете нещо ексклузивно, нещо неповторимо, някакви бонуси. Само така ще привлечете руските туристи. И другото много важно нещо - това е цената. Предлагайте приемливи, конкурентни цени. Не се отнасяйте с туристите като с касичка за лесни приходи. Предложете приемлива, бюджетна, оправдана цена. Руските туристи са много разглезени от Турция и Египет с предлаганите ол инклузив пакети. Те сега ще търсят същата замяна. Ето, това лято се откриват чартърни полети от Перм и директно до Бургас. Работим по въпроса да се открият и други такива преки регионални авиолинии, които ще спестят много от времето за пътуване на туристите и в двете посоки. Бъдете достойни конкуренти на туристическия пазар и ние с радост ще идваме в слънчева и красива България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай