Не може шезлонгът да е по-скъп от хотела

Не може шезлонгът да е по-скъп от хотела | StandartNews.com

Радостин Дачев, председател на сдружение "Клубът на хотелиерите" в община Несебър

- Г-н Дачев, защо създадохте "Клубът на хотелиерите"?
- Случи се съвсем спонтанно, заради недоволството на много от хотелиерите в Несебър във връзка с нередностите, които имаше по плажа, и напрежението с концесионера. Така решихме да създадем сдружението с териториален обхват община Несебър - от Равда до Обзор.
- Какви са целите, които си поставяте?
- Те са по-различни от тези на останалите сдружения в туризма. Разликата между нас и другите е основно в принципите. Генералната ни цел е устойчиво развитие на туризма на територията на община Несебър. Първият ни основен принцип е да сме сдружение само на хотелиерите. Защото заключихме, че имаме сериозен конфликт на интереси с останалите участници в туризма. Интересите ни са различни от тези на концесионерите, нощните заведения, магазините и т.н. Второ, решихме да използваме цялата енергия на всички членове и направихме мандатен принцип на органите на управление. Те ще са с 1-годишен мандат, който ще може да се повтори до 2 пъти. За разлика от останалите сдружения с подобна дейност, решихме всеки член да се представлява сам. Ще имаме малък Управителен съвет и всички членове на сдружението ще се събираме веднъж месечно, за да дефинираме проблемите и да търсим решението им. Няма да има едно общо събрание в края на годината, в което да се слуша отчетът на УС, като при другите подобни организации. Ще се опитаме да деполитизираме структурата ни, защото практиката показва, че тези сдружения бързо биват "налазвани" от политически фигури. Затова сме създали двойно членство - на активни и асоциирани членове, с което ще запазим хигиена в отношенията. Искаме устойчив туризъм, по-добър продукт и правила, за да не си пречим, а да се допълваме.
- Какви са актуалните проблеми на хотелиерите в Несебър?
- Очертават се две основни групи - загуба на туристи и недостиг на персонал - както квалифициран, така и неквалифициран. Първият води след себе си по-късен сезон, ниска запълняемост, сваляне на цените, а вторият - по-лошо качество на предлагания продукт, повишение на разходите ни, напрежение в работата ни. Това са основните проблеми, които трябва да решаваме занапред.
- Докъде стигна проблемът с концесионера Боян Бонев и фирма "Сироко"?
- Проблемът остава. Прокуратурата се самосезира и се създаде временно спокойствие, но трябва да се намери устойчиво във времето решение.
- Какво е то според вас?
- Генералното решение е всички крайморски общини да притежават по право концесията на тези плажове. В случая община Несебър трябва да притежава концесията и да няма право да преотдава плажа. Това би свалило цялото напрежение и всички бихме плували в една и съща лодка. Най-правилното и справедливото решение.
- Ще има ли безплатна сянка за туристите?
- Това ще го реши общината. Ние сме абсолютно "за". На много места по света е така. У нас сега един шезлонг на плажа струва повече от легло в хотела. Диспропорции, с които само гоним туристите.
- Как ще търсите решение на проблемите?
- В диалог с общината и Министерство на туризма. Ако така не се намерят решения, ще търсим и други варианти, но диалогът винаги е за предпочитане. 95 на сто от приходите в община Несебър идват от туризъм, а основният дял от него са именно хотелите. Сега обаче ние сме онеправдани от гледна точка на отношението на общината към проблемите ни.
- Как се отразява на туризма ни кризата в Гърция?
- Не разполагаме с официална статистика. Но началото на сезона бе трудно за всички. Сега има определено развитие, но спадовете, които ще има туризмът ни тази година, не могат да се компенсират в никакъв случай. По-малкото туристи са факт, а това повлече и по-ниските цени. Доста хотелиери ще изпитат сериозни проблеми с резултатите си в края на годината. Много от тях имат кредити и ще изпаднат в невъзможност да ги обслужват.

В Гърция и морето е море, бреговата и плажната ивица са хиляди километри, затова българите бягат натам, което е сериозен проблем. Туристи се оплакват, че от София до Бургас идват за 2 часа, а от Поморие до Ахелой, тапата им отнема още 1 час. По този начин също ги отблъскваме и трябва да се търсят решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай