И фирми ще могат да пишат учебници

И фирми ще могат да пишат учебници | StandartNews.com

Още преиздаваме древни соцпомагала, казва Йоана Томова от издателство "Просвета"

- Кои са най-старите учебници у нас и според вас кои са най-големите проблеми в държавните образователни изисквания, зададени от Министерството на образованието?

- Най-старите действащи учебници са за гимназиалния курс. Някои от тях са 16-годишни. Не можем да направим нищо повече от козметични преработки, защото дълги години чакаме нов Закон за училищното образование, нови програми и съответно нови конкурси. Имайте предвид, че в Европа пълноценният живот на един учебник е 8 г. Трябва да се променя не само съдържанието, а и визията. Най-големият проблем е, че издателите не могат да инициират написване на нови учебници. За да се случи това, трябва да имаме нов закон и нови програми, а после министърът да обяви конкурси. Докато се гласува новият Закон за училищното образование, трябва да бъдат разработени нови, ясни и функционални държавни образователни стандарти. Дълги години българската педагогика страда от механично пренесените съветски учебни програми и макаренковски методи, както и от претенции за енциклопедичност на знанието. Информацията вече е огромна и не е необходимо да се заучава, съвсем различни са изискванията към съвременните млади хора. Надявам се българското общество да види необходимостта от тези реални действия в светлината на разума, а не повлияно от носталгията и емоциите. Нашите деца трябва да бъдат успешни в европейския ХХI век, да бъдат конкурентни на връстниците си от страните със стари демокрации и добри традиции в образованието. Да обърна внимание на една добра практика от досегашните правила за класиране и избор на учебниците, а именно - всеки учител, който преподава по съответния предмет, дава своя глас при класирането на проектите, след което избира учебника, по който ще преподава. Трябва да продължи тази традиция за зачитане на учителския избор.

- Новият училищен закон дава възможност за избор измежду неограничен брой учебници от страна на учителите. Какво ще промени това?

- Ще бъде гарантирана възможността всеки учител да избере най-подходящия за неговите ученици учебник. Не е възможно да има един учебник, добър за всички ученици, тъй като учениците са различни. Не е възможно всички болести и всички организми да се повлияват от едно лекарство. Няма държава с добро средно образование с един-единствен учебник за клас и предмет. Конкуренцията ще доведе до по-високо качество и по-ниски цени.

- В последната степен на гимназията се предвижда училищата да работят по собствени програми, направени с университетите и бизнеса. Как ще се отрази това на създаването на учебници за 11 и 12 клас?

- Ще бъдат създадени многобройни учебници за различните професии, адекватни на потребностите на пазара на труда. Предполагам, че различни фирми ще подпомогнат писането и издаването им. Ще се появят и нови издателства, а част от тези учебници за професионалното образование вероятно ще бъдат публикувани и от самите фирми, които подкрепят подготовката на бъдещите си специалисти. Това е реален процес, случващ се в дуалното образование на Германия и Швейцария. Този пример също опровергава безумното предложение за един учебник по предмет. В момента се преиздават "древни" учебници по електротехника, селско стопанство, хладилна техника и др. В много професионални гимназии се преподава по тях и по програми, останали от епохата на социкономиката, изучават се технологии, останали в далечното минало. Надявам се бизнесът да подкрепи създаването на нови кадри, от които безспорно се нуждае.
Тук има няколко важни въпроса. Доколко и какви производства и професионални услуги останаха в България? Могат ли фирмите в условията на стагнация да планират пет години напред човешките си ресурси? Доколко младите хора биха предпочели да се насочат към някоя реална професия, вместо да вземат лесна диплома за неприложимо висше образование?

- Има ли моменти в новия училищен закон, които вие не подкрепяте?

- Многократно сме разговаряли с колегите в Асоциацията на българските книгоиздатели и категорично подкрепяме проектозакона за училищното образование, внесен от ГЕРБ. Считаме, че трябва да се бърза, защото ако този закон беше приет преди 10 г., средното образование нямаше да бъде докарано до настоящото си катастрофално състояние.
Би било добре да се активизират и някои други държавни институции - например Агенцията за закрила на детето и правоприлагащите институции би трябвало да предложат действени мерки за родители, чиито деца не посещават училище, включително да се стига до отнемане на родителски права.
Като издатели си даваме сметка колко е важно да бъдат запазени училищните библиотеки, но е необходимо и Министерството на финансите да се съобрази с разходите за тях. Спасяването на училищните библиотеки е изключително важно точно за малките, отдалечени от големите градове училища, а те разполагат с най-малко средства, тъй като са с малко ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай