Да не повтаряме грешката на десните с царя

Да не повтаряме грешката на десните с царя | StandartNews.com

Реформаторите сме единни и готови за цял мандат управление с ГЕРБ, казва Меглена Кунева

- Г-жо Кунева, знаете как са минали преговорите, очаквахте ли подобен резултат?

- Да се каже, че преговорите се провалиха, е абсолютно неточно. Не е постигнато съгласие, което да дефинира очертанията на едно бъдещо парламентарно мнозинство, както и на един кабинет, но в никакъв случай не може да се каже, че това е затворена врата. Ако има воля, всички трудности, които са очертани от двата екипа, могат да бъдат преодолени. В преговорите най-важното, с което се тръгва, е да се създаде атмосфера на доверие, на спокойствие, да не се изненадват партньорите, а да е ясно какви са най-важните и чувствителни теми за тях. Също така, докато не приключат окончателно, да не се правят прибързани заявления. За мен най-важното е дали има воля. В миналото съм била свидетел на няколко големи провала да се случи десноцентристко управление. Един такъв провал бяха преговорите през 2001 г. между НДСВ и ОДС за правителство. Ако тогава имаше кабинет от сходно мислещи хора, щеше да е много добре за България. Втората провалена възможност беше 2009 г., когато пропаднаха разговорите между ГЕРБ и Синята коалиция. Не ми се иска сега да съм свидетел на трета пропиляна възможност.

РБ е различна политическа сила от ГЕРБ, но това помага да се осъществява по-голям спектър от национални приоритети, заради които са ни подкрепили и избирателите. Коалицията е форма на допълване. За РБ участието в едно управление е най-естественият начин да започнем и завършим реформите, които са важни за нас. Интересът на ГЕРБ е, че за първи път може да имат коалиционно правителство и докажат дали са способни да постигнат стабилност.

- Представителите на РБ казаха, че имате припокриване на 90% в управленските си виждания, как си обяснявате тогава предсрочния край нa прегoворите?

- Фактът, че на 90% се припокриваме в програмите си, е стимул и надежда за бъдещи преговори. Това е обаче и оценка, че нещо малко и недотам важно е спънало преговорите. Нека го идентифицираме спокойно и да видим дали не може да се справим с него.

Преговорите са въпрос на култура - ако имаш кавгаджийска култура, няма как да ти се получи. Така че аз приемам много сериозно необходимостта от корекция на воденето на преговори. Нека си дадем време и тези 10%, в които има различия, да ги изгладим, ако продължим преговорите. Въпросът, на който трябва да отговорим, е, искаме ли България да има правителство. ГЕРБ също трябва да си отговори на този въпрос. Трябва да намерим пресечната точка на двата лозунга, с които се явихме на изборите. Слоганът на ГЕРБ беше "Стабилна България", а на РБ - "Всичко е в твоите ръце". Мисля, че всичко е в нашите ръце, за да постигнем стабилна България.

- Въпросът дали Борисов може да бъде следващият премиер беше поставен и от ГЕРБ след преговорите. Те казаха, че не са получили отговор на него и това е един от проблемите, има ли решение?

- Най-добре е този въпрос да се изчисти бързо. Ще ви кажа мнение, което съм споделяла и зад което виждам, че застават и останалите партии от РБ, затова мога да заявя, че е единното мнение на блока. А то е, че не можем да си разрешим да правим правителство по подобие на предишното - без политически лидер, който да поеме тежестта от управлението. Няма как да се направят реформи без достатъчно широка основа и отговорен политик, който да приеме да ги извърши.

- Нека обобщим - ако постигнете 90-100 съвпадения по управленските виждания, РБ приема Борисов да оглави една такава коалиция, така ли?

- Както казах съвсем ясно и нека да цитирам г-н Радан Кънев, който също каза, че "обсъждането на имена беше грешка". Така няма да има грешка, че в РБ мислим по различен начин, това е оценка на ситуацията. В крайна сметка не трябва да се изключва възможността разбиранията да еволюират.

- Защо тогава този въпрос се оказа едната ябълка на раздора след преговорите?

- Когато се направят персонални коментари, обидата остава, затова започнах с важността на атмосферата при преговорите.

- Другата основна забележка на ГЕРБ е дали можете да бъдете достатъчно юридически гъвкави и единни, за да не се забавя едно общо управление? Резонна ли е тя?

- Искам да дам абсолютно директен сигнал към ГЕРБ - нека не се притесняват за това. Коалиционният опит на РБ се обогатява, минали сме през различни изпитания и сме ги издържали. Той ще продължи да се трупа. Ако поемем ангажимент за подкрепа на правителството, трябва да е абсолютно ясно, че партньорите ни могат да разчитат на стабилност от наша страна.

- Тоест тази забележка на ГЕРБ няма да доведе до промяна в структурата на РБ?

- РБ е стабилна коалиция от пет партии, която успешно се явява два пъти на избори. Не е сериозно да се смята, че както казахте -"забележка", би довела до промяна на структурата ни. В крайна сметка ГЕРБ просто трябва да приемат, че срещу техния един подпис при нас ще има пет, но това е стандартна практика в европейските страни.

- Смятате ли тогава, че тази забележка е опит да се намери повод, за да не се състави правителство с РБ, както коментираха много хора?

- Надявам се да не е. Обвиненията в неискреност са една от опасностите, които грозят преговорите. Предупреждавам, че такива забележки ще се явят и в двете посоки. ГЕРБ вероятно ще бъде обвиняван, както казахте, че не е искал да се продължи напред с преговорите и затова е изтъквал несъществени доводи, а РБ - че използва непреодолими условия, за да не се стигне до съставяне на правителство. Така че нека отново призова за време и спокойствие.

- Сама казахте колко е важна атмосферата при преговори, смятате ли, че е допусната грешка в състава на реформаторския екип? Мислите ли да направите промени?

- Това ще бъде взето като решение в рамките на блока. Както виждате, моите колеги могат да разчитат на пълната ми коректност и на никакви изненади. Нормално е преговорните екипи да се сменят, да се въртят, ако преговорите продължат, нормално е да има среща и на лидерите, в това няма нищо необичайно.

- Готови ли сте да изкарате цял мандат в едно правителство, защото това беше другият спорен въпрос за ГЕРБ?

- Краткият мандат не може да бъде самоцел. Подобна уговорка дори е противоконституционна, защото конституцията е уредила един мандат да е 4 г. Друг е въпросът, ако има кратък мандат, той да е с цел свикване на Велико народно събрание. Но ако няма условия за свикване на този голям парламентарен форум, това ще са просто едни предсрочни избори. Нашата цел, разбира се, е промяна на конституцията, но нека видим кога ще е възможно - на втората, на третата, на четвъртата година. Това може да стане ясно, когато се формира парламентът.

- Вие искахте кратък мандат за формиране на ВНС, за да се направят реформите в съдебната система, означава ли, че сега отстъпвате от тези реформи?

- Това означава, нека да цитирам старата английска пословица, че "политиката е изкуство на възможното". Ние трябва да започнем веднага и трите вида реформи - краткосрочни, средно- и дългосрочни и да кажем кога ще можем да ги завършим. РБ с броя на депутатите, които има, не може да предизвика ВНС, на нас ни трябва време да убедим останалите колеги. Нека не се вричаме в този 2-годишен мандат, той не е самоцел. Колкото за това дали се отказваме от съдебната реформа - ни най-малко, даже вчера стана ясно, че на преговорите е било постигнато принципно съгласие между нашия екип и този на ГЕРБ за основните мерки в тази посока.

- Преговорите могат ли да доведат до разцепление в групата на РБ?

- Против съм т.нар. самоизпълняващи се пророчества. Kазах го и по време на срещата при президента, когато витаеше ужасът, че може да се стигне до служебно правителство. Нека не мислим за това, да не си поставяме самоизпълняващи се пророчества, че ще дойде нещо много страшно.

- Ще има ли втора среща с ГЕРБ според вас?

- Предлагам да си разменим лозунгите с ГЕРБ и те да приемат този на РБ - всичко е във вашите ръце. Аз от своя страна ще направя всичко, за да имаме стабилна България.

- Бяхте в централата на ГЕРБ, защо - водихте ли разговори за постове?

- Не, разбира се. Когато човек отива посред бял ден в централа на партия, това обикновено означава, че няма какво да крие. При такива срещи не се водят разговори, които няма проблем да се споделят публично. Те обикновено не са свързани с назначения и т.н. Разговорите ми бяха във връзка с ЕНП - поела съм ангажимент пред ДБГ да станем част от европейската десница. Досега не правихме постъпки в тази посока, защото една партия има стойност и тежест едва когато има представители в законодателната и изпълнителната власт. Това се случи, затова сега има възможност да се направят такива постъпки. На 23 октомври ЕНП има среша на върха, сега дали се казва конгрес или среща, за мен това са лингвистични спорове. Тогава ще говоря с моите европейски колеги за нашето членство. Но аз не мога да отида при тях, преди да съм обсъдила въпроса с българските членки на ЕНП. В предишни години, когато НДСВ искаше да участва в ЕНП, му беше забранено от партията на г-н Иван Костов. Когато ГЕРБ искаше да членува в ЕНП, една от двете български партии гласува против. Не искам страната ни да се излага така, за мен потвърждението на ГЕРБ, че застават зад кандидатурата ни, е културен подход. Пак ще кажа, че кавгаджийската култура е абсолютно недопустима, излагаме се.

- РБ все пак ще има ли изискване да участва в изпълнителната власт с определени министерства и постове?

- Когато искаш да правиш нещо, трябва да споделиш отговорността и в изпълнителната власт, но ние не сме минали и първия препъникамък. Да се започва от назначенията е напълно погрешно. Въпросът е какво ще се промени, ако участваме във властта. Това важи и за РБ, и за ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай