Бежанците вече са сити и на топло

Бежанците вече са сити и на топло | StandartNews.com

София. Оля Ал-Ахмед е родена в София. Тя е преводачка, журналистка и арабист. Ал-Ахмед първа алармира за арестуването на българските медици в Либия през 1999 г. Преводач е на документалния филм на Елена Йончева "Сирия, бунтовниците на Алепо", 2013 г. По майчина линия Ал-Ахмед е внучка на руски белогвардейски генерал и украинска графиня от Полтава, а баща й е със судански корен.

- Г-жо Ал-Ахмед, от Международната правозащитна организация Human Rights Watch се изказаха критично за ситуацията с бежанците в България. Основателни ли са техните критики?
- Все още не е публикуван доклад на Human Rights Watch, тъй като делегацията им си замина едва в понеделник. Но що се отнася до бежанците и условията на техния бит, ситуацията не е вече толкова критична. Останах много приятно изненадана след посещението ми в лагера в Харманли. За него в нета се разпространяват снимки как хората живеят на палатки в ужасни и нехигиенични условия. Аз непрекъснато пиша опровержение за това във Фейсбук. Защото хора вече в палатките няма. Всички са преместени в две реновирани сгради, като третата се прави в момента. Държавната агенция за бежанци разпределя много правилно получените като средства помощи и това се вижда. Сградите за отрицателно време бяха ремонтирани, и то много добре - с модерна алуминиева дограма, навсякъде има ламинат, легла на два етажа, нови матраци, одеяла и възглавници. Половината от сградата във Военна рампа също е със сменена алуминиева дограма. Така че положението не е толкова критично, както искат да ни изкарат в ЕС - че не се справяме със ситуацията. Във всички лагери, в които бях, и в разпределителния център в Елхово на хората им се дава топла храна. Така че това, което пишат чуждите медии, че ги държим гладни, не е вярно. Като очевидец и човек, който работи и с институциите, и с бежанците, мога да кажа, че се полагат максимални усилия от Държавната агенция за бежанци.
- Как Червеният кръст подпомага хората в бежанските центрове?
- Червеният кръст непрекъснато прави акции из всички бежански лагери - във и извън София. Наскоро в лагера във Военна рампа отиде огромен тир на БЧК и раздаде нови одеяла, възглавници, хигиенни пакети, памперси за бебетата.
- Започна ли да се чувства помощта на ЕС?
- Определено да. Първо, бежанците вече са много по-спокойни, защото започнаха да получават помощи не само от БЧК. Второ, те са на топло и сградите се ремонтират с невероятно темпо. Доколкото знам, е започнала и процедурата по признаването на техния статут.
- Усеща ли се вече новогодишно настроение в бежанските лагери?
- Разбира се, че се усеща. Независимо от каква националност са бежанците - сирийци, араби, кюрди, иранци, афганистанци, всички те са хора и всички вярват в един бог. Коледа е чисто християнски празник, който ние тачим, но Нова година се празнува по цял свят независимо от религията. Затова във всички бежански лагери ще има елхи, украси, новогодишни подаръци за децата, акции на БЧК за игри с малчуганите и провеждането на новогодишните партита. Така че празничното настроение се усеща и при бежанците и на всички искам да пожелая хубави празници и да има мир!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай