БЕХ не е пробита кофа, а бездънен кладенец

БЕХ не е пробита кофа,  а бездънен кладенец | StandartNews.com

Крайно време е бизнесът да спре да субсидира електроенергията за бита, казва Кирил Домусчиев

* НЕК е лош пример за това как не трябва да се мениджира

* Ако до две седмици не започнат реформи в енергетиката, започваме протести

* Само с дълбоки промени системите на МВР и МО ще станат по-ефективни

Как гледа бизнесът на протестите на служители на МВР срещу орязването на част от привилегиите им? Пазарна ли е вече цената на електроенергията и какви са пътищата за излизането на енергетиката от кризата? Необходима ли е актуализация на бюджета за тази година и трябва ли да бъдат увеличени разходите за отбрана и за заплати в проекта за следващата? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

- Г-н Домусчиев, как гледате като работодател на протестите на служители на МВР срещу орязване на част от привилегиите им?

- И аз, и колегите от КРИБ и останалите работодателски организации не сме против полицаите, които работят под стрес на улицата, на границата, в специалните части и пр., да имат привилегии. Напротив - мисля, че те трябва да получат по-високи привилегии от сегашните, за да им се отплатим подобаващо за риска, който поемат. В същото време смятам, че МВР категорично се нуждае от реформи. За това говорят и статистиките, според които сме на трето място в света по брой полицаи на глава от населението, а хората и бизнесът нямат доверие в МВР. Тези реформи трябва да направят системата на МВР по-ефективна за доброто и на ведомството, и на държавата. За целта чиновниците в МВР трябва да излязат от обхвата на I-ва категория труд, тъй като не са подложени на риск като полицаите, а част от тях може би дори трябва да бъдат съкратени.

- Преди дни излязоха данните за депозитите на държавните енергийни компании в КТБ. Вие не откривате ли пряка връзка между увеличената добавка "Задължения към обществото" и потъналите в КТБ милиони? И в крайна сметка пазарна ли е цената на електроенергията у нас?

- Цената на електроенергията категорично не е пазарна, а добавката "Задължения към обществото" е най-високата в Европа, където тя се движи между 0 и 15 лв., приравнено по курса евро/лев. Сам разбирате, че разлика от 2,44 пъти между 15 лв. в Европа и 36,83 лв. у нас е в ущърб на българския бизнес. Именно тази драстична непазарна разлика прави нашия бизнес неконкурентоспособен спрямо останалия свят. Така че нищо пазарно не се случва в енергетиката ни! Напротив. Факт е, че тя се нуждае от сериозни, тежки реформи. Факт е, че тя е лош пример за това как не трябва да се мениджира, за което говори и случаят с КТБ, където огромни финансови ресурси, неслучайно, са били насочени към нея. И всички тези порочни практики, за които и медиите многократно алармираха, останаха без последствие. Затова КРИБ и останалите работодателски организации настояват в най-кратки срокове да се извършат истински, дори и болезнени, реформи, които да направят енергетиката ни стабилна и полезна за себе си, за бизнеса и за държавата.

- Какви реформи?

- Доста са нещата, които трябва да се променят в енергийния сектор. В КРИБ сме изготвили специална позиция, в която е намерен балансът на всички заинтересовани страни. Една от най-важните мерки е спешната либерализация на пазара, която от година на година се отлага. Трябваше да стартира от 1 януари, но се отложи за 1 април, а както върви, може да се отложи за юли или Бог знае за кога. Явно някой няма интерес либерализацията да се случи и енергетиката заработи на пазарен принцип.

- Все пак беше обещано, че енергийната борса ще заработи в първите дни на декември?

- Енергийната борса може и да заработи, но това общо взето няма да поправи нищо, тъй като и в момента бизнесът продължава да субсидира електроенергията за бита. Енергийната борса е важно, но не единственото условие за либерализацията на пазара и няма да реши бързо проблемите в енергетиката ни. Така че двете най-важни мерки са либерализацията на пазара и премахването на кръстосаното субсидиране на цените. Третото нещо, което е изключително важно, е създаването на една устойчива бизнес среда и регулаторна рамка, която да убие още в зародиш всякаква възможност за злоупотреби с преференциалните цени. Това, което е законно, което е изградено съгласно законите и работи по тях - ще бъде субсидирано и ще бъде част от електроенергийната система. Но изграждането на всякакви нови мощности за екзотични енергии, които искат да продават по преференциални цени, трябва да останат завинаги в миналото.
Четвърто, добавката "Задължения към обществото" трябва да стане средноевропейска. Ние не искаме да плащаме най-ниската такса, но сме категорично против да плащаме и най-високата, още повече, че тази добавка не е пазарна и ни прави неконкурентни на пазара.

За бизнеса е много важно наличието на една предвидима ценова и нормативна среда, за да може той да направи своята оценка за бъдещето и да реши дали България е страна, в която трябва да инвестира и да поеме рисковете. Още повече, че приходите от добавката "Задължения към обществото" не отиват в държавния бюджет, а в джобовете на разни хора, които са направили някакви схеми да си живеят на гърба на индустрията и на битовите потребители. Знаете, че ние дадохме сериозни сигнали и материали до главния прокурор и очакваме и оттам да бъдат предприети действия срещу тях. Факт е, че са били подписвани договори, които са срамни за България и дават възможност чрез преференциални цени източването на огромни финансови ресурси от българската индустрия, която създава работните места, плаща данъците и осигурява целия износ. Факт е и че през последните два месеца износът бележи сериозен спад и тези нива на ръст на експорта, които бяха постигнати в началото на годината, вече са немислими. Всичко това би трябвало да говори ясно на управляващите, че липсата на реформи в енергетиката и високият размер на непазарната добавка "Задължения към обществото" води до убийство на нашата икономика. Ако ние не работим и не изнасяме и не се конкурираме на световните пазари, няма как да създаваме работни места, няма как да създаваме ръст на БВП и пр. В подкрепа на думите ми говори и фактът, че България изпадна на 51-о място по просперитет в класацията на мозъчния тръст Legatum Institute, като конкретно в областта на икономиката дори сме на 79-о място, при положение че от 2009 г. насам сме били доста по-напред в класацията. Това още веднъж доказва каква неблагоприятна среда за правене на бизнес предлага България.

- Как според вас БЕХ може да излезе от тази 4-милиардна финансова дупка, в която изпадна? Бихте ли се съгласили да предоставите финансова помощ на БЕХ под формата на корпоративен кредит или на НЕК - като фючърсни сделки за енергия за година-две напред?

- БЕХ не е пробита кофа, а бездънен кладенец! Бизнесът, който ние представляваме, не би се съгласил да предостави дори и 1 лев, независимо от условията на БЕХ или НЕК, докато там не бъдат извършени драстични реформи. За нас една такава помощ би означавала изначално изгубена сделка! Пътищата за излизането на енергетиката от финансовата яма са дълбока реформа и съкращаване на разходите. Не помня колко пъти сме предоставили материали на управляващите, в които точно посочваме пробойните, които следва да бъдат запушени. Явно обаче в БЕХ липсва мениджърски капацитет, явно на него му е по-изгодно бизнесът да покрива загубите чрез всякакви добавки и т.н. Аз не виждам как БЕХ и НЕК ще започнат да се стабилизират, докато там няма професионален мениджмънт и не се направи сериозна реформа.
Ще дам един пример. Износът на електроенергия от 2007 до 2014 г. е нараснал почти двойно - от 7500 на над 13 700 гигаватчаса годишно.

- Въпросът е кой колко печели от този износ?

- Точно това е въпросът! Ние изнасяме най-евтината електроенергия от базови мощности като АЕЦ "Козлодуй", от което определени търговци печелят 150-160 млн. лв. годишно. Защото огромният износ от над 4000 гигаватчаса, който е осъществявала НЕК през 2007 г., от 3-4 години вече клони към нула. Целият износ сега се осъществява от частни търговци, докато НЕК вече не участва в играта.

- Логиката е, че след като НЕК се е отказала да изнася, част от тези 150-160 млн. лв. отива и в джобовете на някои нейни шефове, нали?!

- Такава е логиката. От една страна, шефовете на БЕХ и НЕК пасуват, докато някои търговци изнасят най-евтината електроенергия, за да печелят заедно несметни суми, а оставят най-скъпата произведена и натоварена с добавка енергия, за да убият бизнеса ни. Всичко това е причина за трагичното състояние на сектора, но въпреки това в него реформи не се правят.

- Този разговор с вас го водим от години, явно без резултат. Странно защо тогава натискът на КРИБ и на останалите работодателски организации върху управляващите беше отслабен?

- Не, не е отслабен. Просто водим разговори с изпълнителната и законодателната власт и с КЕВР за иницииране на реформи. Ако тези реформи се случат, ще доведат до по-голяма стабилност и предсказуемост на енергетиката и до намаляване на добавката "задължения към обществото". Вече имаме работещ парламент и се надявам до две седмици да имаме резултат. А ако няма такъв, това ще е сигнал, че от страна на управляващите няма желание за реформи - и ще предприемем протести. Държавната енергетика е грижа на министъра на енергетиката. Министър Теменужка Петкова много добре знае какви реформи са необходими, само трябва да има кураж, за да ги извърши, за което има пълната подкрепа на бизнеса. А ако няма кураж - въпросът е какво прави там?! Ние единствено настояваме за ограничаването на възможността всякакви непазарни механизми да влияят на цената на електроенергията у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай