22:35 ч.

12.03.17

3 мин.

0

6

0
Новият враг

Мнозина се надяваха, че изчезването на комунизма ще засили позициите на либералната демокрация и тя ще се разпространи в целия свят. Оказа се, че не е така – комунизмът беше заменен от популизъм. Не става дума за идеология. Това е по-скоро нещо като вирусна епидемия. Популизмът е по-отровен от комунизма и атакува както развитите, така и развиващите се страни, като във всеки отделен случай има различен облик. В развиващите се страни популизмът се проявява в левичарската идеология, а в развитите страни има ясно изразен десен оттенък.  Даже такива държави като Великобритания Франция, Холандия и САЩ нямат противоотрова за тази болест.


Популизмът се появява под формата на Брекзит, във възможното идване на власт на холандската дясно либерална Народна партия на свободата и демокрацията, а във Франция като лидерката на политическата партия Национален фронт Марин льо Пен. Какво представлява популизмът? На първо място, това е безотговорна и демагогска политика на отделни политици, които са готови заради ефимерното бъдеще да принесат в жертва цялата нация. Това се вижда в такива популистки призиви като например за национализация на предприятията, за замразяване на цените на основните храни, за повишаване на работната заплата. Всичко това реализира в живота бившият президент на Перу Алан Гарсия, което доведе до скок на популярността му, а след това до хиперинфлация, срив на икономиката на страната и обедняване на населението (в интерес на истината трябва да се отбележи, че в годините на втория си мандат той си взе съответните поуки). Основно свързващо звено на популизма е национализмът.


Бях в Лондон, когато се решаваше въпросът за излизането на Великобритания от Евросъюза и с удивление слушах шовинистичните и ксенофобски речи на Борис Джонсън и лидера на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж. Те обещаваха, че след излизането от ЕС Великобритания отново ще си възвърне суверенитета и свободата, а ще се спаси и от бюрократите в Брюксел. Неотменна част от национализма е расизмът, който се проявява преди всичко в това, че постоянно търси „изкупителна жертва" и я обвинява за всички беди, неуспехи и провали. Обект на атаки от страна на западните популисти станаха имигрантите и мюсюлманските бежанци.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп например, смята, че отговорност за разпространението на насилието, грабежите и незаконното разпространение на наркотици в САЩ носят мексиканците. От гледна точка на ръководителя на холандската дясно либерална Народна партия за свобода и демокрация и лидера на политическата партия Национален фронт Марин льо Пен, причини за всички проблеми са африканците и арабите.


Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и министър-председателката на Полша Беата Шидло обвиняват мигрантите, че лишават от работа местните хора, злоупотребяват със социалните помощи и рушат общественото образование. В Латинска Америка – Рафаел Кореа в Еквадор, коменданте Даниел Ортега в Никарагуа и Ево Моралес в Боливия, се хвалят, че са антиимпериалисти и строят социализъм. Всъщност те са въплъщение на популизма. И тримата лидери активно прилагат комунистическите принципи за масова национализация, колективизъм и статична икономика. С такива действия президентът на Венецуела Николас Мадуро доведе страната до икономически колапс.


Популизмът има много дълбоки традиции, но никога досега не е достигал такива мащаби. Борбата с него е много трудна, защото той стъпва върху човешките инстинкти. Те са недоверие, страх, делене на хората по расов, езиков и религиозен признак. Популизмът проповядва ксенофобия, псевдопатриотизъм и невежество.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:59 · 15.03.2017
Абе, капут червен. Искаш не искаш глобализмът настъпва, благодарение на интернет, мобилите, таблетите Няма вече скрито-покрито. Всяка секунда се узнават нови неща по Земята..Или си червен неграмотен боклук или си учил-недоучил.
Потребител · 12:41 · 14.03.2017
Льоса също е популист,защото явлението е безкрайно,като престъпленията,корупцията и т.н.неунищожимо,без цвят,пол,политическа окраска,класова принадлежност.Популизма сам по себе си не е заплаха,а средство,което добре използвано,води до реализация на целите.Като добре наточена сабя в умела ръка.
Потребител · 20:03 · 13.03.2017
Тоя БЕШЕ голям писател. Откакто заряза жена си и се хвана с дъртата Исабел Прейслер бившата на Хулио Иглесиас, съвсем са му мръднали чивиите.
Потребител · 19:57 · 13.03.2017
Ако има някой който е като комунистите това са либералите и демократите. С тях през '80 се обединиха управляващите в Русия и Източна Европа и разграбиха и унищожаха икономиката на соц. блока.Измислят някаква благородна идея и започват да грабят. Комунистите уж се бореха за равенство и благоденствие на всички - видяхме до какво ни докараха. Либералите уж се борят за демокрация - но само тази дето им изнася на тях. И едните и другите те убиват ако им се противопоставиш-преди че си враг на народа, сега че си против демокрацията!
Потребител · 23:39 · 12.03.2017
Няма популизам има смърт на глобализма. Хората започнаха да проглеждат и да се пробуждат.Това e голямата ви болка
Потребител · 09:48 · 13.03.2017
@Потребител И какво му е лошото на глобализма?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент