Откриха божествената частица

Откриха божествената частица | StandartNews.com

Женева. Учените от ЦЕРН обявиха, че са открили нова частица при експериментите с големия адронен колайдер, съобщи АП. Свойствата на новооткритата частица като цяло съответстват на очакванията за търсения от физиците бозон на Хигс - божествената частица, но някои от характеристиките се различават.

Проф. Джим Ал Халили в интервю за Би Би Си заяви: " Откриването на бозона Хигс би означавало, че сме на прав път и че нашите знания за материята са верни. Същевременно това би било само първата стъпка към бъдещи открития. Има много въпроси, които чакат отговор. Има други частици, които чакат да бъдат открити. Ако сме убедени в съществуването на Хигс, това ще ни позволи да преодолеем много спорни въпроси и да гледаме в правилната посока за нови частици, давайки ни по-задълбочено разбиране за Вселената. Може би, чрез андронния колайдер ще бъде открита и частицата, от която се състои съставляващата голяма част от вселената "тъмна" материя.

„Наблюдаваме нова частица и имам достатъчно силни доказателства, че става дума за откритие”, коментира Джо Инкандела, член на екипа, работещ с детектора CMS, улавящ „следите" от елементарните частици при провеждането на експериментите в ЦЕРН. „По свойствата си тази частица много прилича на Хигс бозона, но по отношение на някои параметри не съответства съвсем точно на очакванията. Възможно е да е не точно Хигс бозонът от Стандартния модел, а подобна на него частица”, разказва Инкандела. По думите му, ако това е така, откритието ще доведе до революция във физиката. Съществуването на такава частица ще докаже наличието на допълнителни пространствени измерения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай