Краят на света се отлага със 7000 години

Намерен е нов календар на маите, според който Земята ще съществува поне още 7000 г.

Краят на света се отлага със 7000 години | StandartNews.com

Вашингтон. Археолози откриха в Гватемала най-древния астрономически календар на маите, датиран от IX век, който обаче не съобщава за края на света през 2012 година. Това се съобщава в изследване, публикувано в списанията Сайънс (Science) и Нешънъл джиографик (National Geographic), предаде Дарик.

Календарът е открит при разкопки в района Ксултун, уточняват публикациите в Сайънс от 11 май и в юнския брой на Нешънъл джиографик.

При разкопките са били открити издялани върху каменна стена глифи (знаци).

"Това е церемониален календар за 260 дни, слънчев за 365 дни, 584-дневния цикъл на Венера и 780-дневния на Марс", обяснява археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет, който ръководи изследването. Има и показване на лунните фази, добавя Сатурно.

При това няма никакви доказателства, че календарите на маите се прекъсват или че краят на света съвпада с годината 2012, както внушават някои популярни теории, подчертава археологът. "Това, което виждаме, е просто краят на един от циклите на календарите на маите", допълва той.

"Древните маи предричали, че Светът ще продължи и че след 7000 години нещата ще са точно такива, каквито са сега", добавя Уилиям Сатурно.

"Днес търсим знаци, че светът ще свърши, докато маите, напротив, са търсили потвърждение, че нищо няма да се промени и това е съвсем различно състояние на духа", разкрива той.

Стенните надписи са първите от изкуството на маите, открити в къща, подчертава Дейвид Стюарт, преподавател по култура на Централна Америка в Тексаския университет в Остин, който е разчел глифите. "Най-вълнуващото в това откритие е, че маите се доверявали на тези изчисления на календарните цикли върху стените стотици години преди вписването им в книгите, които са архивите на тази предколумбова цивилизация, която е била изтрита в голямата си част от испанските завоеватели - конкистадорите", обяснява Антъни Ейвъни, преподавател по астрономия и антропология в щата Ню Йорк.

Една от запазените стени на стаята показва три мъжки фигури, седнали и облечени изцяло в черно, с изключение на белия набедреник. Те носят медальони около врата.

В Ксултун има 56 сгради, разположени върху площ от 31 кв. км., където са живели хиляди маи. Откриването му датира отпреди сто години, когато работници от Гватемала се натъкнали на руините. Къщата, съдържаща стенните календари е открита през 2010 година от екипа на Сатурно.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай