Христофор Колумб докарал сифилиса в Европа

Христофор Колумб докарал сифилиса в Европа | StandartNews.com

Христофор Колумб е открил Америка, но и е пренесъл сифилиса в Европа. Учени се опитаха да отхвърлят тази теория с довода, че тежката болест вече е била разпространена преди той да се завърне в Испания през 1493 г. Екип от три американски университета обаче успя да докаже, че това не е вярно, съобщи "Дейли мейл".

Сифилисът днес се лекува с антибиотици. В миналото обаче болестта е била фатална. Тя се причинява от бактерия, която засяга сърцето, мозъка, очите и костите. Върлувала е във всеки по-голям град.

"Няма истински доказателства за случай на сифилис преди 1492г. в Европа", каза Джордж Армелагос от университета "Емъри".
Първият документиран случай на Стария континент е от 1495 г. - три години след първото пътешествие на Колумб.

Историците, които твърдят, че екипажът на Колумб не е пренесъл болестта, изтъкват, че медицинските познания от 15-и век са били недостатъчни тя да бъде различена от другите болести с подобни симптоми. Има и скелети от преди това време със сифилистични лезии. Тези доводи са солидни, но изучавайки внимателно 54-те публикувани по въпроса труда, Армелагос и екипът му установяват, че скелетите не са категорично доказателство.

Методите за датирането им не са описани адекватно, лезиите не са заснети добре, а тези, които очевидно са от сифилис, са от крайбрежни райони, което затруднява въглеродното датиране.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай