Светлин Русев показва голи тела

Изложбата "Академични упражнения" е наредена в столичната галерия "Арте".

Светлин Русев показва голи тела | StandartNews.com

София. С още не избледнял спомен от юбилейната мегаизложба, която събираше ценители този юни пред Народния театър, почитателите на Светлин Русев отново са поканени на естетически пир. При това този път не какъв да е. Художникът е наредил колекция само с голи тела, всичките напълно нови. Това всъщност е първата изложба в София, представяща майсторството на академика в сферата на голото тяло. Подобна той представи в началото на деветдесетте в Париж. Сегашната колекция е под името "Академични упражнения" и се намира в столичната галерия "Арте". "Голото тяло е мярка за изкуство, един художник, който не е минал през голото тяло, той не е разбрал истината за изкуството", сподели самият Светлин Русев при откриването.

Маестрото разказа още, че често се с среща с млади автори, с които взаимно си търсят съвети един от друг. "Непрекъснато научавам от младите автори по нещо. Всяко поколение, всеки автор носи интересни проблеми, по-различни от нашите. Срещата с млади автори винаги дава много. Това е нова чувствителност на хора, израствали в друго време", коментира Русев и подчертава: "Никога не съм правил разлика между млади и стари творци. За художника няма възраст и не годините го определят. Има млади, които се раждат старци и хора на възраст, които си отиват млади".

Големият майстор на перото пък Йордан Радичков беше забелязал още преди години специалното отношение на художника към темата: "Светлин Русев показва женската голота, запазвайки чисто религиозно чувство към жената, плътта е обгърната в мълчание, тялото излъчва спокойствие. Разбулвайки женските форми като ги докосва предпазливо, за да не ги нарани, художникът ги прави още по-тайнствени, по-загадъчни".
Изложбата продължава до 8 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай