Франкофони от класа в Созопол

Франкофони от класа в Созопол | StandartNews.com

Шестият международен франкофонски фестивал "Солей" започва триумфално на 3 юни в Созопол. До 8 юни в прекрасния град се събират артисти от класа, водещи дипломати, бизнесмени и интернационални почитатели на музите. По традиция сред организаторите са посолствата на Белгия, Ливан, Мароко, Румъния, Македония, Франция и Грузия. "Винаги ни е обединявала каузата на франкофонските ценности.

Почти четвърт век България е член на Международното франкофонско движение и всички ние работим за създаване на мостове между страни, етноси и религии, които изповядват принципите на толерантността и демокрацията. За мен и колегите, с които правим събитието - Софийският университет "Свети Климент Охридски", Националната библиотека "Свети свети Кирил и Методий", БАН, община Созопол, БНТ, медиите и неправителствени организации - най-важното е да покажем пред света и културно-историческото ни наследство", коментира шефът на елитния форум Александрина Исайлова.

Тази година почетният директор на "Солей" е Нейно превъзходителство Аник Ван Калстър, посланик на кралство Белгия у нас. Снощи в "Грийн лайф резорт" беше открит пленер с художници от България, Македония, Румъния и Белгия - увертюра към арт маратона, стартиращ в събота. В програмата са включени 9 изложби на престижни автори от Европа, 6 концерта на блестящи артисти, международен научен семинар, дегустации на национални кухни. Входът на фестивала е свободен.

Още в петък в Градската галерия ще бъде открита експозицията на известната френска художничка Елизабет Калмес - "Български резонанси в Париж". Познавачите и лаиците ще се запознаят и с живота и творчеството на великия румънец Константин Бранкузи. Вечерта в Амфитеатъра е тържествената церемония за откриването, а след това е шоуто на Християна Лоизу, която спечели последния "X-фактор" у нас. Атрактивната млада дама ще пее на пет езика. В събота е денят за вернисажа "Свободата на изразяване: Независимостта на медиите през погледа на карикатуристи от Белгия и България" - откриването е от 17 часа в Общинския съвет в Созопол.

Два часа и половина по-късно е началото на "Перлите - богатство от морските дълбини" - в Археологически музей. Пак там от 20 часа Гаудеамус квартет представя "От рококо до танго" - овациите са за Лучия Неагое - виола, Ралица Иримия - виола, Леона Варваричи -цигулка, и Стефан Неагое - виолончело, солист е Богдан Михайлеску - китара.
В неделя е прожекцията на романтичната комедия на Хенри Баракат "Дъщерята на пазача" с прочутата ливанска певица Фейруз - от 17 часа в камерната зала на читалище "Отец Паисий". Във фоайето пък ще бъдат подредени фотоси от Ливан. От 21 и 30 часа в Амфитеатъра ще прозвучи прекрасен джаз - Емил Тасев, Димитър Карамфилов и Георги Петров свирят с мотото "La vie est belle". В понеделник е семинарът "Етикет и протокол", последван от премиерата на изложбата "Конекция 2" и концертът на Весна Ангелова (пиано) и Момчило Куфоянакис (цигулка) - в Археологическия музей.

Във вторник художниците от пленера ще покажат какво са сътворили - в "Грийн лайф резорт". На Южната крепостна стена пък ще бъдат подредени снимки от Мароко. В Етнографския музей публиката ще види изложбата "Грузия - поглед от небето". Концерт на учениците от бургаската гимназия за романски езици "Г. С. Раковски" е от 20 часа в Амфитеатъра. В сряда е официалното закриване със страхотното зрелище на младежкия танцов ансамбъл "Мате" от Грузия - само огнени ритми и автентична хореография.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай