Ралчевски учи на доброта с "Емигранти"

Ралчевски учи на доброта с "Емигранти"  | StandartNews.com

Млад мъж, заминал отдавна за Англия, пише дълго писмо до своя непълнолетен син.

Майката заедно с детето е останала в България, омъжила се е за друг и настоява момчето да нарича нейния избраник "татко". Бащата пише писмото, изпълнен с вълнение. В него той разкрива страшната картина на истинския емигрантски живот и умолява сина си, каквото и да се случи, никога да не напуска родината. Обещава му, че някой ден двамата ще се срещат и ще си говорят дълго за всичко значимо, което са пропуснали.

Това е една от многобройни истински истории, които Мартин Ралчевски, както в романите си, разказва в новата си книга "Емигрант", издадена от "Сиела". Заглавията на разказите като "Без никаква надежда", "Най-големият страх", "Урната на татко", "Сляпа неделя", "Прошка" и останалите 25 са парченца емигрантски живот, в които често присъства несъстоялото се щастие, но и упованието, че доброто винаги побеждава.

"Мартин Ралчевски пише както винаги. Обезоръжаващо честно! Обикновено и мъдро. Скромната му, силна, естествена като въздух или като камък правдивост предизвиква нещо като смут. Всяка суетна душа се смущава от свещената простота и от ясната като ден истина. Моята душа се стреми към именно такава простота, но все се отклонява в проклетата и усложнена, високомерна суета. И изведнъж след запомнящите се пет романа на Мартин Ралчевски се появяват и тези разкази. Да ми напомнят, че самомнението и усложнените пози и интелектуалниченето са просто панделки по гушата на глупостта! Марти, Марти - ще ми се да му кажа в такъв миг, - благодаря ти, приятелю, че с мъдрите си, християнски разкази, проникновени и категорични - ти ме връщаш в света. Където се диша леко. Диша се леко в твоя свят, защото знаем кое е зло и кое - добро. И като знаем това - държим се за доброто! Доброто е наш баща и ние се държим за полите на палтото му. Бог е това. Браво, Марти, искам да ти кажа, че да обърнеш гръб на суетата се изисква най-добрата смелост на света! И ти си го направил с тази книга!", казва Калин Терзийски, който ще представи томчето на 28 юли в книжарницата в подлеза на Софийския университет от 18.30 часа.

Самият Мартин има интересна съдба. Той е богослов и географ по образование. Бил е барман, продавач в бижутериен магазин, възпитател в Семинарията, служител в рента кар, разносвач на пици. Живее в Англия от пет години, снимал се е с Брад Пит като статист във филма "Троя". Вярва в Бог. Чудесен разказвач е на тъжни истории, в които има философия, много упование и доброта. Публикувал е пет книги - "Безкрайна нощ", "Горски дух", "Полубогиня", "30 паунда" и "Измама". В началото на годината излезе второ издание на първия му роман "Безкрайна нощ". "Сиела" я пусна поради голямото читателско търсене.

Миналата година Ралчевски посети Зографския манастир и именно там се е родила идеята за бъдещия му роман "Антихрист". "Страшна и отговорна тема. Но аз вярвам, че ако на Бог Му е угодно, ще ми помогне да я реализирам", казва Мартин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай