Янко Кербалата: Оцелях в Афганистан, а тук видях смъртта

Янко Кербалата: Оцелях в Афганистан, а тук видях смъртта | StandartNews.com

Пловдив. “Не знам дали ще оцелея. Според лекарите шансът е 50 на 50. Извадили са ми далака, червата - и дебелото, и тънките, са ми зашити, има опасност от инфекция”, разказва 30-годишният Янко Георгиев, известен с прякора Кербалата. Бившият рейнджър бе намушкан в корема при пиянско сбиване пред заведение на ул. “Царевец”. В ареста е 56-годишен пловдивчанин, познат в квартала с името Фльофа, съобщава в."Марица".

Янко и негови приятели фенове били на мача на Ботев и след завръщането си от Гоце Делчев сядат да се черпят в денонощното на ул. “Царевец” до медицинските общежития. “Бяхме пили по няколко бири, пеехме фенски песни, говорехме на висок глас. Някакъв пиян от съседната маса започна да се заяжда с нас. Един от приятелите ми му отвърна и май го цапардоса. После за известно време имаше мир”, спомня си Янко. С вдигането на децибелите на компанията обаче скандалът отново назрява. Пияният мъж изчезва за десетина минути, а когато се връща, кавгата отново избухва. “Ще ви изколя, ще ви изпотрепя!”, заканва се той. След минути всички излизат навън. “Мъжът се извъртя и ме намушка в крака. Аз паднах по гръб, а той заби ножа в корема ми”, си спомня Кербалата. Той е категоричен, че не е удрял нападателя си. “Може някое от другите момчета да го е ударило, но аз с пръст не съм го докоснал”, категоричен е Янко. Линейка откарва бившия рейнджър в УМБАЛ “Свети Георги”, а междувременно нападателят, познат в “Смирненски” с прякора Фльофа, се върнал и заплашил друг от компанията - Джеймсъна. “Обърках се, трябваше да наръгам теб. Ама ти си следващият”, заканил се той. Няколко часа по-късно обаче полицаите от Второ РПУ го арестували. Той бил чест посетител на заведението и пристрастен към чашката.

Янко е настанен в гръдно-коремна хирургия, където лекарите се борят за живота му. Оперирали са го едва на следващия ден, тъй като алкохолът от изпитите десетина бири бил напълно несъвместим с каквато и да е анестезия. Сега той е на системи. “Прекарах ужасна нощ. Повръщах кръв, припадах няколко пъти. Ако стане инфекция, съм пътник. Вече видях белия портал”, казва Янко. Младият мъж се връща назад и не може да повярва, че е оцелял във войната в Афганистан, а тук е на косъм от смъртта.

Георгиев заминава за Кербала с втория контингент, след нападението на базата ни там. Картечар е, твърди, че е участвал в няколко престрелки. Прекарва 5 месеца в Афганистан, а половин година след завръщането си напуска армията. “Стресът беше огромен. Животът ми сякаш се обърна на 180 градуса”, спомня си бившият рейнджър. Когато се връща, с парите, спечелени от мисията, си купува спортен ситроен, помага на майка си.

Наред с това обаче започва да пуши марихуана, забърква се в неприятности. Срещу него има разследвания за хулиганство и кражба. “Никога не съм бил инициатор, но покрай момчетата...”, признава Кербалата. Обяснява несгодите си с посттравматичен стрес. Категоричен е, че няма да търси отмъщение.

ВИЕТНАМСКИ СИНДРОМ
Според психолози при някои от ветераните, напуснали армията след мисии, се наблюдава т. нар. “виетнамски синдром”. Синдромът се проявява в болезнени спомени, които превръщат човека в психически инвалид. Той изпитва постоянна тревога и страхове, изпада в отчужденост, депресия, неспособност да се концентрира, безсъние, получава кошмари, чувство за вина и за прекъсване на корените, отпадналост, нетърпеливост в работата. Наркотиците са най-бързият начин за преодоляването на тези състояния и мнозина стават зависими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай