Всяка фирма - фитнес

Всяка фирма - фитнес | StandartNews.com

София. Всяка фирма ще трябва да направи фитнес за служителите си или да им осигури свободни часове за ползване на стадион. Това предвижда националната стратегия за развитие на спорта и физическото възпитание за периода 2012-2020 г. Засега не се предвиждат специални данъчни облекчения за фирмите, които пращат работниците си да спортуват.

Всички разходи, направени за добрата физическа форма на служителите, обаче ще се приспадат от печалбата и така ще се намали корпоративният данък на фирмите. Спортната стратегия е заимствана от документ от 1933 г., който е задължавал всички фирми с повече от 100 служители да имат собствено игрище. Това разказа зам.-министърът на спорта Иван Ценов.

Според него в момента това правило е трудно приложимо, но всяка фирма трябва да намери начин да осигури възможности за спорт на служителите си. Очаква се в следващите години да започнат сериозни преговори за въвеждане на данъчни облекчения за фирми, които спонсорират спорта. Като клубният спорт ще премине изцяло на издръжка на частния бизнес.

Детският спорт ще стане грижа на общините, а държавата ще се занимава само с професионалните спортисти, обясни Ценов. След 10 години парите, които трябва да се отделят за спорт, ще се увеличат пет пъти и ще достигнат до 0,5% от БВП, предвижда стратегията.

Всяка община ще трябва да отделя определена част от бюджета си за изграждане или модернизиране на спортните площадки. Така и най-малкото село ще трябва да има място за спорт, като парите, които ще се отделят за това, ще се определят като твърда сума на глава от населението, обясни Ценов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай