Разбиват грешни митове за мините

Разбиват грешни митове за мините | StandartNews.com

Минните компании имат съществен принос за благосъстоянието и развитието на регионите, в които оперират, а минното дело е абсолютно съвместимо със земеделието и туризма. Това заявиха от Българската минно-геоложка камара (БМГК), като излъчиха видеа, с които доказаха ползите за общините от минната дейност и възможностите за развитие на био-земеделие на тези места. Средната заплата в регионите, в които се развива минната индустрия, е по-висока от средната заплата в цялата област, каза инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК. Например заплатите в Панагюрище са 4 пъти по-високи, отколкото в Септември. Безработицата в регионите, в които работят митните компании, е много по-нисък от сравними райони на страната. Пряко заетите в минната индустрия у нас са близо 24 000 души. Освен това в 6 от 7 минни региона броят на медицинския персонал расте, обясни инж. Андреев. БМГК ще бори митовете за минната индустрия у нас чрез специален канал в YouTube. Там ще се публикуват видеоклипове, в които експерти от бранша ще споделят своя опит, знания и анализи за устойчивото развитие на индустрията. Освен ползи като намаляване на безработицата, за общините има и много вторични благоприятни ефекти, става ясно от видеоклиповете.
Във видеото за Панагюрище се посочва, че благодарение на "Асарел-Медет" там са реализирани много проекти. Някои от най-значимите са залата трезор, в която се съхранява Панагюрското златно съкровище, многофункционалната спортна зала "Арена Асарел", многопрофилната болница за активно лечение "Уни Хоспитал". Болницата е превърната в една от най-модерните на Балканите. Инвестицията в нея е над 92 млн. лв.
Един от филмите е посветен на село Чавдар, където работят "Дънди Прешъс Металс" и "Елаците-мед". В него кметът Пенчо Геров споделя, че освен евросредства, Чавдар е получил сериозна помощ от двете минни предприятия. Отпуснати пари от "Дънди Прешъс Металс" по социална програма са използвани за ремонт на детска градина, пенсионерски клуб, паркове и улици. "Елаците-мед" пък са помагали с изграждане на горски пътища, поддържане на сметище и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай