Губим европари за туризъм

Мудни чиновници и неподготвена администрация спъват проектите в бранша

Губим европари за туризъм | StandartNews.com

София. България може да загуби европари за туризъм в края на програмния период през 2013 г., заради ниската усвояемост, гласи доклад на Сметната палата за периода 2008-2011 г.

Според него има незадоволително изпълнение на дейностите по сключените договори и съответно не са изпълнени целите по оста за туризъм от Оперативна програма "Регионално развитие".

Бавните темпове на договаряне и изпълнение създават риск за усвояване на средствата за туризъм до края на програмния период, констатират от палатата.

В доклада се посочва, че не са оценени правилно условията за реализиране на схемите, както и проблемите на бенефициентите. Даден е пример с една от схемите, по която въпреки одобрените 47 проектни предложения при предварителния подбор, на следващия етап кандидатстват само 27 фирми.

Бавни са темповете по договаряне за схемата в подкрепа на паметници на културата. По нея към края на септември 2011 г. са сключени едва десет договора. Общата стойност на договорените средства е 33 352 335 лв., които представляват 7,8% от средствата по ос 3 (426 554 051 лв.).

За подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт са сключени договори за 9 проекта на стойност 43,47 млн. лв., или само 10,2% от средствата по ос 3.

По тях са верифицирани разходи за 1,43 млн. лв., което е едва 3% от договорените, с което се потвърждават бавните темпове на усвояване на средства и по тази схема, се посочва в доклада. При всички схеми за туризъм е налице несъответствие между сроковете на отваряне на схемите и планираните в индикативната годишна работна програма, констатира Сметната палата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай