Гонят старите коли от градовете

Ограничават движението на автомобили за да се намали замърсяването на въздуха

Гонят старите коли от градовете | StandartNews.com

Наред с други проблеми, общините на големите градове в Европа и Азия трябва да решават проблема със замърсяването на въздуха, за което много допринасят старите автомобили. В Париж например, колите на възраст над 20 години са само 10% от целия автомобилен парк, но изхвърлят в атмосферата около половината от вредните емисии. Известно е, че автомобилните газове (особено от старите коли) са сред основните замърсители на околната среда. Отровите от автомобилите са виновни за много от астматичните кризи и за повечето случаи на хроничен бронхит. Транспортът е причина за около 60% от общите емисии на въглероден оксид, като в големите градове този процент достига до 95. Затова различните мерки, които предприемат властите в големите градове срещу старите коли, вече се очертават като тенденция.

В Париж не може да се
карат трошки над 20 г.

През 2016 г. градската управа в Париж предприе поредната мярка срещу замърсяването на въздуха, като забрани движението на стари коли по улиците на френската столицата. От 1 юли миналата година шофьорите на возила на над 20 години плащат глоба, ако нарушат забраната. Регистрираните преди 1997 г. автомобили ще могат да се движат в града само през почивните дни. Класическите коли не правят изключение, като мярката засяга и мотоциклетите, които са регистрирани преди 2000 г. Защото едва 10% от колите в Париж са над 20-годишни, но те изхвърлят половината от вредните емисии. Намерението на общината за въвеждането на тази мярка беше обявено още през 2014 г., но то бе забавено защото срещна сериозна съпротива. Мотивите бяха, че мярката ще лиши най-бедните работещи жители на града от личен транспорт. В крайна сметка промените бяха приети и влязоха в сила. За да облекчи придвижването на засегнатите жители на града управата на Париж обеща да подобри градския транспорт, като открие нови линии за връзка на крайните квартали с центъра на столицата.
Като друга мярка в усилията за подобряване на въздуха, който дишат парижани, правителството на Франция обяви сериозни премии за шофьорите, които заменят стария си дизелов или бензинов автомобил с електромобил. Предстои и пускането на огромна флотилия електрически скутери под наем.
Забраната за 20 годишните коли да се движат в Париж е само първата стъпка. До 2020 г. в града ще бъде задействана забрана и за колите, които са регистрирани преди 2011 г. От няколко седмици във френската столица вече работи нова система с цветни стикери за автомобилите, чрез която да се ограничи използването им като част от борбата със смога. Сивите стикери са за дизелови коли, регистрирани между януари 1997 г. и декември 2000 г., на които се забранява да влизат в Париж. В тази категория попадат около 6% от около 32 милиона коли в страната.

В Барселона дават карта
за безплатен транспорт

Барселона също търси начини да подобри качеството на въздуха си и да намали автомобилния трафик, като премахне най-замърсяващите града коли, съобщи френският в. "Ле еко". Лошото качество на въздуха става причина за около 3500 случая на преждевременна смърт всяка година в Барселона и околностите й. Общо 28 598 коли в града са потенциално опасни, от които 15 156 са дизелови, 7794 автомобила се движат на бензин, а 5640 са мотори, съобщават авторите на проекта.
През 2017 г. властите в испанския град ще предложат безплатен тригодишен абонамент за градския транспорт на хората, които решат да се откажат от стария си автомобил, смятан за особено замърсяващ въздуха. За такива коли се смятат всички дизелови автомобили, произведени преди 2006 г., бензинови двигатели отпреди 1997 г. и мотоциклети отпреди 2004 г.
Всички хора, които се откажат от стария си автомобил, ще получат „зелена общинска карта", която ще им осигури достъп до автобусната, трамвайната и тролейбусната мрежа, както и до метрото.
Гражданите ще трябва да доказват, че не са купили друг автомобил в предходните шест месеца и да се ангажират, че няма да го правят в идните месеци. В противен случай те ще загубят правата си върху зелената карта. Притежател на абонаментната карта може да е прекият собственик на изтегления от движение автомобил или член на семейството му, ако няма собствен автомобил.

Слагат такса за
центъра на Милано

За всеки автомобил, който влиза в централната зона на Милано, трябва да се плаща "такса замърсяване" в размер на 2 до 10 евро на ден, в зависимост от класа на автомобила, съобщи Ройтерс. Целта на проекта е да се намали замърсяването в центъра на финансовата столица на Италия, което често надвишава нормите в страните от ЕС. Таксата за всеки автомобил ще зависи от количеството вредни вещества, отделяни от двигателя в атмосферата. На входовете на централната зона на Милано са монтирани 43 електронни портала, които следят дали автомобилите са с платена такса. При нарушения на водачите ще се налагат глоби от 70 евро нагоре. Автомобили, които използват алтернативни горива като природен газ или електрическа тяга, както и линейки, полицейски автомобили и противопожарни коли, се освобождават от таксата.
Сходни мерки от 4 февруари се въвеждат и за централната част на Лондон, посочва Ройтерс.
Проектът "такса замърсяване" в Милано се следи отблизо от администрациите на останалите големи градове в Италия. Ако взетите в Милано мерки дадат положителен резултат, "таксата замърсяване" ще бъде въведена и в Рим и Торино.

В Делхи пускат
МПС-та до 15 г.

Съд в Индия забрани движението в Делхи на всички моторни превозни средства, по-стари от 15 години, в опит да прочисти въздуха на индийската столица, която е най-замърсената в света, предаде Ройтерс. Решението засяга една трета от 8,4 милиона мотоциклети, камиони, леки коли и моторизирани рикши, които задръстват улиците на Делхи и околните райони.
По оценка на местните власти на Делхи, автомобилните газове са виновни за близо три четвърти от замърсяването на въздуха в града. А в изследване на Световната здравна организация сред 1600 града се посочва, че Делхи е с най-замърсен въздух в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай