Брокери отчитат успокояване на жилищния пазар

Брокери отчитат успокояване на жилищния пазар | StandartNews.com

Повишаването на цените на недвижимите имоти се забавя, а търсенето и предлагането се уравновесяват. Това са изводите от анализ на компанията за недвижими имоти "Явлена", основан на данните за сключените сделки и договори за ипотеки, както и на наблюденията на експертите в компанията. Тя представи някои тенденции в петте български града с най-голяма динамика на имотния пазар.

София

В столицата за експертите е очевидна тенденцията към намаляване на ръста както на цените, така и на сделките и ипотеките. Кандидат - купувачите отлагат покупката с желанието да намерят жилище с по-добри характеристики и да преговарят. Това на свой ред забавя усвояването на кредита от търговските банки.

Брокерите прогнозират, че до края на годината средната цена на кв. м жилищна площ в столицата ще продължи да намалява като е възможно заради изчакването на купувачите срокът за сключване на сделка да се удължи.

Пловдив

С привличането на чуждестранни инвестиции и изграждането на нови производствени мощности в индустриалните паркове около Пловдив активността на пазара в града през последните години е доста висока след спад на цените през 2015 г. и на сделките през 2017 г. Благодарение на добре работещата икономика на града сделките с ипотеки са с високи показатели, а до края на годината динамиката на индикаторите ще се запази, но при по-ниски стойности.

Варна

В града с най-висок дял са сключените сделки с привлечено финансиране, което е свързано с икономическата активност на населението, както и с наличието на чуждестранни купувачи. През първото тримесечие на 2018 г. спрямо 2017 г. е отчетен ръст на сделките от 10.81%, през второто – 6.53%, а през третото – бум с покачване от 17.51%, което представлява най-високият ръст за всички областни градове. Общо във Варна за деветте месеца се отчита ръст от 11.69% за 2018 спрямо 2017 г., което е повече от сделките в другите разгледани в областни градове.

Цените са предвидими и балансирани, а това стимулира както купувачите, така и банките. Очаква се това да се запази до края на годината.

Бургас

През последните четири години икономиката на града се представя все по-добре, а това влияе благотворно върху сделките и цените. Както във Варна, така и тук ръстът на средната цена на жилищна площ е умерен, а благодарение на икономическата активност на работещите делът на сделките с ипотеки е голям - около 48%. Очакванията на компанията са динамиката на средната цена да се запази, а динамиката на броя сделки с ипотеки да намалее.

Стара Загора

В града брокерите наблюдават успокоение на пазара, проявяващо се както в спад на броя на сделките ( за трета поредна година), така и при средната цена на жилищна площ (близо +6% за последните две години). Това, според анализаторите на компанията определя пазара в града като балансиран между търсене и предлагане, и предсказуем в ценово отношение. Не се очаква промяна до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай