Продават завод мерцедес на цената на трабант

Продават завод мерцедес на цената на трабант | StandartNews.com

Продават ВРЗ "Вола" - един от най-големите бивши военни заводи, част от военния мега комплекс „Терем", за смешни пари, научи "Стандарт". Сумата е толкова по-ниска от реалната му цена, че дори е трудно да повярваш - 10 и повече пъти. Така твърдят експерти - вещи лица, оценявали не едно и две предприятия от ранга на бившия военен завод.

При това го продават така, че въпреки официално публикуваните обяви, информацията за провежданите търгове явно не достига до голяма част от потенциалните инвеститори. Ако това е отработена схема за сваляне на цената на огромното предприятие, то тя засега успява, тъй като преди поредния търг цената от 6 млн. вече пада на малко над 4 млн. лева. При реална цена от не по-малко от 40 млн. лв., както твърдят спецове по оценяване на такива имоти.За какво всъщност става въпрос.

ВРЗ "Вола" - Враца, е

един от най-големите производители на метални конструкции и изделия за енергетиката

в страната с множество успешно изпълнени договори за износ и зад граница.

До началото на демокрацията във ВРЗ "Вола" работят около 3000 души. След приватизацията през 2004 г. персоналът е намален до близо 900 души. Но предприятието просперира с производството на горивни системи за топлоцентрали и други продукти, голяма част от които изнася за сериозни клиенти в Германия, Великобритания и други страни от Западна Европа и дори САЩ. Дружеството се развива и разраства много успешно до началото на кризата от 2008 г., по времето на която, както много други предприятия, ВРЗ "Вола" постепенно изпада в сериозни финансови затруднения заради закъсняване на плащанията на голяма част от клиентите му. Това е причината от началото на 2009 г. броят на работещите да се свие до 190 души заедно с администрацията. Оттогава и досега ВРЗ "Вола" работи с около и дори под 10% от производствения си капацитет. Капацитет, който надхвърля изработката на 800 тона продукция месечно и който остава и към настоящия момент запазен. А налице са и вече изготвени бизнес планове, при които с незначителна инвестиция този капацитет може да се увеличи с минимум 20-30%.

Заводът е отлично запазен

гордеят се работещите там и сочат като причини за това отличната охрана и близостта на военни поделения.

Макар и не супермодерни, всички поточни линии се намират в пълна изправност и могат да заработят веднага след продажбата на завода. Да заработят и да произвеждат висококачествена и високотехнологична продукция, която вече има редовни клиенти в страната и зад граница. Което се потвърждава от множеството референции, притежавани от ВРЗ „Вола" за успешно изпълнените от дружеството проекти. Достатъчно е само да се намери добър мениджмънт и още малко работна ръка. А клиенти има достатъчно - и в момента заводът продава продукция и дори ноу-хау на фирми в Германия.

Сред други плюсове на ВРЗ "Вола", Враца, е огромният терен от над 77.6 дка, многото сгради в добро състояние, чудесното местоположение и пр. Разбира се, далеч не на последно място е и фактът, че ВРЗ "Вола"

има сключен договор за съхраняване на имущество на Министерството на отбраната

от който получава регулярно добри приходи. Такива приходи ще се получават и от договора за наем на двата трафопоста, намиращи се и работещи на територията на дружеството, който договор следва да се подпише между бъдещия му собственик и „ЧЕЗ България".

Наистина, при такива активи е твърде странно, че продажбата на толкова голям производствен завод при такива изключително изгодни условия не е достатъчно оповестена и че все още не е привлякла вниманието на находчив инвеститор.

* * * *

Близо 5 млн. лева
струва само земята

Наистина странно - новата цена, на която се обявява за продажба ВРЗ "Вола", е малко над 4 млн. лева - с 2 млн. лева по-малко от търга, проведен на 30 януари 2018 г., когато публично обявената от синдика Петя Димитрова Цекова - Никлева цена беше 6 028 070 лева.

Изключително привлекателна инвестиция, след като само земята, на която е построен заводът, при сегашните 64-65 лв. за кв. м, струва над 4.840 млн. лв. - повече от обявената начална цена.

Върху тези 77.6 дка са построени 21 сгради. Сред тях се очертават главният корпус на завода със застроена площ 13 104 кв. м., административен и инженерен корпус на 5 етажа със застроена площ 439 кв. м., стари канцеларии (284 кв. м), столова и кухня (802.00 кв.м), склад за метали (2 011 кв. м.), склад за гориво-смазочни материали (637.00 кв.м), складове за метали, готова продукция, КПП, пречиствателна станция, огромни площи открити складове и пр.

Интересно звучи и това, че в активите на ВРЗ "Вола" е и бомбоубежище за 1500 души, намиращо се под него, останало от времето на Студената война. Помещението само по себе си е отлична инвестиция, като може да бъде използвано за съхранение на продукти при специфични изисквания за влажност, склад на винарна и пр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай