Онлайн търговци крият над 50% от оборота си

Онлайн търговци крият над 50% от оборота си | StandartNews.com

Онлайн търговци укриват над 50% от оборота си. Това показват ревизиите, направени от ТД на НАП София. За да установят реалните им обороти, данъчните засичат данните на куриерските фирми за получените за доставките плащания с декларираните обороти от онлайн търговците.

Общо над 3000 ревизии са приключени от НАП София от януари до юли 2016 г. За седемте месеца са събрани 83 млн. лв. от ревизионни актове. Извършени са и 26 електронни ревизии, при които са установени задължения за над 2 млн. лв. Най-честото нарушение е манипулиране на базата данни на търговския софтуер с цел укриване на обороти. При електронните ревизии на фирми се засичат декларираните обороти от касовите апарати с данните в информационните им системи. Прилаганите "схеми" за злоупотреби с ДДС непрекъснато се усъвършенстват, казват от НАП. Част от мерките, които се прилагат, са да се търси отговорност от бившите директори, които са продали дружество със задължения към НАП и така са ощетили хазната.

Класически пример е продажбата на дружество - длъжник на клошари без никакво имущество и доходи. Пресичат се и опитите за източване на ДДС чрез фиктивни продажби на завишени цени. Например имот за 100 хил. лв. се продава за 400 хил. лв. Продавачът не внася ДДС, а купувачът иска от НАП да му възстановят ДДС-то. Данъчните съветват фирмите преди сключването на големи сделки да проверяват в сайта на НАП дали партньорът им е регистриран по ДДС и дали не е включен в списъка на длъжниците и издирваните от НАП лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай