18:20 ч.

11.08.16

2 мин.

1953

0

0

Онлайн търговци крият над 50% от оборота си

от Стандарт |

Онлайн търговци крият над 50% от оборота си

Онлайн търговци укриват над 50% от оборота си. Това показват ревизиите, направени от ТД на НАП София. За да установят реалните им обороти, данъчните засичат данните на куриерските фирми за получените за доставките плащания с декларираните обороти от онлайн търговците.


Общо над 3000 ревизии са приключени от НАП София от януари до юли 2016 г. За седемте месеца са събрани 83 млн. лв. от ревизионни актове. Извършени са и 26 електронни ревизии, при които са установени задължения за над 2 млн. лв. Най-честото нарушение е манипулиране на базата данни на търговския софтуер с цел укриване на обороти. При електронните ревизии на фирми се засичат декларираните обороти от касовите апарати с данните в информационните им системи. Прилаганите "схеми" за злоупотреби с ДДС непрекъснато се усъвършенстват, казват от НАП. Част от мерките, които се прилагат, са да се търси отговорност от бившите директори, които са продали дружество със задължения към НАП и така са ощетили хазната.


Класически пример е продажбата на дружество - длъжник на клошари без никакво имущество и доходи. Пресичат се и опитите за източване на ДДС чрез фиктивни продажби на завишени цени. Например имот за 100 хил. лв. се продава за 400 хил. лв. Продавачът не внася ДДС, а купувачът иска от НАП да му възстановят ДДС-то. Данъчните съветват фирмите преди сключването на големи сделки да проверяват в сайта на НАП дали партньорът им е регистриран по ДДС и дали не е включен в списъка на длъжниците и издирваните от НАП лица.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент