Огромни печалби от измами с храни

Огромни печалби от измами с храни | StandartNews.com

Печалбите от измами с храни са огромни, а глобите са нищожни. Това стана ясно по време на дискусионен клуб на тема „Измама с храни, злоупотреби с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя", който се проведе в Международния пловдивски панаир. Модератор беше председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Форумът беше в рамките на изложението АГРА, което ще продължи до неделя.

Акцентите във форума бяха на тема имитиращите продукти и заблуждаващите етикети, опасностите от тях, как храната влияе на потребителите и може ли тя да бъде качество на живот и инвестиция за по-добро бъдеще.

Министърът на земеделието проф. Христо Бозуков заяви, че борбата с некоректните производители и търговци трябва да включва възпиращи механизми, сериозни санкции в случаи на доказано нарушение.

Омбудсманът Мая Манолова акцентира върху проблемите с действащото законодателство. Според нея санкциите, които се предвиждат при съответните нарушения, не са адекватни спрямо допуснатите нередности. Тя подчерта, че глобите, които са между 3000 и 5000 лева, не съответстват на печалбите на търговци и производители. Има случаи в които нарушителите се облагодетелстват със стотици хиляди левове, дори с милиони, а санкциите са десетки пъти по-малки.

В навечерието на 15 март, който е Световен ден на потребителя, призовавам към по-голяма информираност и образованост на клиентите, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай