Министър Седларски: Ставаме център на дигиталните номади

Министър Седларски: Ставаме център на дигиталните номади | StandartNews.com

Образованите на Запад млади хора искат да се върнат, на чужденците им харесва да работят у нас, казва министърът на икономиката

Мечтата ми е младите хора, които са в чужбина, да започнат да виждат, както аз виждам и вярвам, че България е много по-интересно място за живот за правене на нови неща, за решаване на проблеми за социално предприемачество. Това каза министърът на икономиката доц. Теодор Седларски в интервю за "Стандарт". Той обясни, че младите хора, образовани на Запад, започват да мислят по нов начин. "За тях е по-интересно да направят нещо за страната си, да се върнат от престижни чужди университети и да започнат да преподават на деца в по-изостанали райони в България, да направят нови общности и да живеят по модерни правила. При това без да се отказват от дигиталното общество, напротив - пренасяйки го по-дълбоко в страната. Тази тенденция за свързаност на всички бизнеси през интернет дава много повече възможности за решаването на проблемите, които ние отдавна имаме в България - намаляването на населението в много части от страната, обезлюдяването. Това може да бъде спряно", каза доц. Седларски. "Има една много хубава думичка - дигитални номади - те работят по неща, които изискват креативност и могат да вършат работата си навсякъде, където им харесва - на чист въздух, на красиви места. Около София вече има цяла екосистема от къщи за гости за хора, които искат да излязат извън града и да работят. Моята идея е да подпомогнем инфраструктурно и да направим стъпки, така че да имаме т. нар места за споделена работа на морето - във Варна, Бургас, в Стария Пловдив. Хората да имат т.нар. хоум офис, където са три дни от седмицата, а фирмите да пестят от разходи за офиси. Младите хора си взимат техниката и отиват да работят на някое хубаво местенце. Затова обаче трябва да има инфраструктура - широколентови връзки за интернет, места, където могат да си зареждат телефона и компютъра - добри условия за работа, което не струва много скъпо. То е малък жест за тях, но те ще го оценят много", каза още министърът.
Според него България вече се утвърждава като много интересно място за стартъп. "Ние по-малко говорим, но на Запад - в Португалия, Испания, Франция - вече знаят, че София е един от центровете в Източна Европа, които са интересни за младите хора. Ние забравяме, че в нашите компании работят много младежи от други страни, където има голяма младежка безработица и една заплата от 1000 евро приблизително, която получават тук, е много по-добра от това, което могат да получат там. Така че те се пренасят у нас. От опита ми в университета знам, че има много хора, които след "Еразъм" остават в България, правят бизнес и казват, че тук нашите възможности са по-големи". "Това е един от приоритетите, по които можем да работим. Аз вече съм започнал организацията на съвети към министерството, които ще се занимават с доизграждането на стартъпи и инфраструктура", обясни Седларски. Такива дискусии министерството може да организира под своята егида заедно с другата част от държавната администрация. "Така ще покажем навън, че тук се правят интелигентни мерки в тази посока", заяви още министърът.

 

Очаквайте интервю с доц. Теодор Седларски

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай