Караниколов: ВМЗ "Сопот" ще покрие договорите на "Емко"

Дружеството без лиценз дължало пари на МО за складовете

Караниколов: ВМЗ "Сопот" ще покрие договорите на "Емко" | StandartNews.com

В Междуведомствения съвет ще получим данните от проверките на МВР в дружеството до 4 октомври, за да се произнесем. Определили сме извънредно заседание на Междуведомствения съвет за 6 октомври от 9,00 часа, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

Не се знае кога ще бъде възстановен лицензът на "Емко", надявам се да бъде на 6 октомври“, коментира той.  "Във взаимоотношенията между "Емко“ и "Кинтекс" има 3 договора. Един от тях е за снаряни S8, другите за 122-милиметрови снаряди. По тези договори в различни срокове трябва да се предоставят различни количества. Към момента по първите два договора за 122-милиметровите трябваше да бъдат изпратени до крайния бенифициент до края на месеца. Другите в края на месец октомври, продължи Караниколов.

Договорите допускат да има възможност за забавяне до 20 седмици. "От "Кинтекс" се пристъпи към разваляне на договорите, но за да обезпечи и собствения си интерес и на държавата, веднага беше подписан договор с "ВМЗ Сопот“, който също е производител на тези изделия“, заяви Емил Караниколов. 

Цената, която „ВМЗ-Сопот“ даде е с около 10% по-ниска от тази на  "Емко". Това означава, че дори при забава на доставката на стоката към третата страна от 10 седмици това ще бъде покрито от разликата. Уведомихме третата страна, че срокът на забава ще бъде 6 седмици. 122-милиметровите ще бъдат изпратени в средата на ноември, а другите средата на декември, допълни Караниколов. 

Следващата доставка, която ще бъде през март, ще бъде абсолютна печалба за "Кинтекс", ще направим всичко възможно и няма да имаме забавяне, гарантира той.

Коректността изисква да кажа, че от Дружеството "Емко“ вече е подаден иск в Административния съд- София да се разгледа спирането на лиценза. Спирането на лиценза не е акт на министъра на икономиката, а на целия междуведомствен съвет, заяви Караниколов. Решението е било единодушно.

Преди около месец от служба КОС ни бяха предоставени констативни протоколи, от които пишеше, че са отстранени нередностите. В третия беше дадено предписание за отстраняване на една нередност за срок от 1 месец, заяви министърът на икономиката.

Още същия ден беше подготвено писмо до МВР, с което поискахме да ни бъде дадена информация дали са отстранени всички нередности. Веднага със съпредседателя Красимир Каракачанов свикахме междуведомствения съвет, който се събра на 25 септември. Получихме писмо, че проверките са приключили, каза още той.

Утре ще има среща между "Кинтекс“ и "Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък. В Междуведомствения съвет не получаваме текуща информация, а крайни доклади. Ако докладът ни бъде предоставен по-рано, ще се съберем незабавно. Имало е разговор между "ВМЗ- Сопот“ и "Емко“. Доколкото съм информиран от  "ВМЗ“ са питали дали дружеството продава стоката или част от нея, коментира Емил Караниколов.

Когато на производствената площадка имаш боеприпаси, които се съхраняват, за мен трябва законът да казва да се спре производството, а не вносът и износът. Защото ти така не можеш да се освободиш от наличните стоки. Ако тази идея бъде одобрена ще променим закона“, заяви министърът и разкри, че "Емко" дължи пари за наем на складовете на Министерство на отбраната.

Доказано е в съда, че офшорката, притежаваща  "Дунарит“ е от престъпна дейност и има доказателства кой е нейният собственик- Цветан Василев. В следствие на тези доказателства съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на "Дунарит““, посочи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай