Караниколов: 8-9% годишен ръст на заплатите е реален

Караниколов: 8-9% годишен ръст на заплатите е реален | StandartNews.com

Скоро ще има резултати от мерките, които ще бъдат взети за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, каза пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. Той изтъкна, че анализът на възможностите за намаляване на административната тежест и повишаване на прозрачността се прави от всяко ведомство още от първия работен ден на правителството. "Мога да кажа, че сме доста напреднали, имаме ангажимент и към правителството, и към бизнеса на 15 юни да сме готови с този анализ", каза Караниколов.

"За Министерството на икономиката мога да кажа, че в момента правим всичко възможно да оптимизираме сроковете за предоставяне на административни услуги, както и извършваме анализ на таксите, които се плащат за тях", каза министърът. "По принцип всяка такса трябва да покрива само разхода за административната услуга, а не, както забелязваме на много места в момента, да се формира печалба", допълни той. "Подготвяният анализ е насочен и към оптимизиране на сроковете, т.е. да не губим времето на гражданите и бизнеса, да не искаме на всички места един и същи документ, който те вече са представили, а също така правим и анализ на таксите, които се плащат за тези услуги", обясни министърът.
Емил Караниколов отбеляза, че и към момента има много публични регистри, които обаче не се ползват от държавната и общинската администрация.

Министърът смята, че държавата не се нуждае от нови заеми, но трябва да пресече контрабандата и другите злоупотреби. При редица проверки на бензиностанции се оказва, че продажбите на горива не са били отчитали чрез електронната система за фискална памет. Това е ставало като е прекъсвана връзката между колонката за гориво и касовия апарат. Затова през миналата седмица бяха пуснати за обществено обсъждане промени в наредба, с които тази възможност за укриване на обороти ще бъде премахната. Очаква се промените да доведат до повишаване на приходите от ДДС от горива със 117 млн. лв.

Според министър Караниколов увеличаването на средната заплата у нас с 8-9% годишно е напълно реална цел. "Мисля, че е реално, и затова трябва да работим съвместно с бизнеса за постигане на тези показатели. Държавата няма как да увеличи сама заплатите на всички, трябва да помагаме на бизнеса, на гражданите и ще се получи", каза министър Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай