Държавата продава дела си в панаира

Държавата продава дела си в панаира | StandartNews.com

Държавният дял от Пловдивския панаир може да бъде продаден на търг с явно наддаване в края на юни. Тогава нов купувач ще търсят 49,63% от дружеството. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред от БТА. Три са били възможностите за раздържавяване, като вместо конкурс и предлагане чрез фондовата борса е избран търга. Министерството на икономиката, което е принципал на панаира вече е сключило договор за оценяване на активите на панаира с адвокатското дружество "Попов и партньори", обясни Караниколов.

До началото на юни правната кантора трябва да изготви приватизационна оценка, правен анализ и информационен меморандум за пловдивското дружество. Едва след това ще станат ясни финансовото състояние и балансовите стойности на Пловдивския панаир и ще може да бъде определена минималната тръжна цена на дружеството. Специални изисквания към кандидат-купувачите няма да има, тъй като става дума за продажба на миноритарен дял, а управлението на дружеството зависи от мажоритарния собственик, обясняват от Агенцията. Не е изключено обаче икономическото министерство да реши да запази част от акциите на панаира, допускат от Агенцията. Възможно е и държавният дял или част от него да бъде дарен на община Пловдив. За целта обаче трябва местната управа да поиска това от принципала на дружеството и да получи одобрението на МС.

В същото време парламентът реши "Аудио-видео Орфей" ЕАД, "Национална агенция Музика" ЕООД и "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД да се върнат в забранителния списък за приватизация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай