Булгартрансгаз ще загуби сериозни приходи от транзит след завършването на „Турски поток“

Булгартрансгаз ще загуби сериозни приходи от транзит след завършването на „Турски поток“ | StandartNews.com

Основната част от приходите на „Булгартрансгаз" от транзит идват от Турция. С реализацията на „Турски поток" ще загубим много съществена част от транзита и от приходите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

„Приходите на „Булгартрансгаз" са около 207 млн. лева на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция", обяви тя. „Булгартрансгаз" реализира приходите си от транзит, основно за Гърция, Турция и Македония. От 17 млрд. куб. м газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 млрд. са за Турция. Около 2 млрд. са за Гърция, малко под 1 млрд. са за Македония", обясни Теменужка Петкова. „Ако ние не реагираме адекватно и не актуализираме енергийната стратегия, големите инфраструктурни проекти биха се отразили неблагоприятно във финансово отношение върху българския енергиен сектор и икономика", заяви министърът.

Енергийната стратегия на България по отношение на природния газ трябва да бъде актуализирана, каза още Теменужка Петкова и обясни, че промяната се налага заради динамиката по отношение на големите инфраструктурни проекти, които се развиват в региона, за доставки на природен газ. „На първо място заради „Турски поток", който вече е факт", посочи министърът и допълни, че други такива проекти са Южния газов коридор, както и връзката Гърция- България. „Направихме анализ на мястото, което България би заела на базата на тези инфраструктурни проекти", коментира Теменужка Петкова. „За да стане България център в региона трябва да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ, и да го транспортираме", каза още енергийният министър.

Много важна задача, която трябва да бъде изпълнена, с оглед реализация на концепцията за газоразпределителен център и за диверсификация на източниците за доставка на природен газ е България много ясно да заяви и да вземе решение, да заяви участие в новоизгаждащия се LNG терминал на Александрополис, предупреди Петкова. „Участие в този проект трябва да вземе „Булгартрансгаз". Тъй като той е дружеството, което не развива мрежата, а инвестира в инфраструктура", посочи тя. „Участието в такава проекта компания би било наистина изключително удачно", коментира Теменужка Петкова. „В участието ни ние виждаме като възможност да придобием до 25% от акционерния капитал на тази проекта компания. Нещо, което „ще ни отвори вратата" към други различни източници за доставка на природен газ, от САЩ, Катар, Египет", каза още енергийният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай