"Асарел-Медет" отрови рибата в Луда Яна

"Асарел-Медет" отрови рибата в Луда Яна | StandartNews.com

Екоинспекторите пращат проби за изследване в София

Панагюрище. Медодобивното предприятие "Асарел-Медет" отново е отровило рибата в река Банска Луда Яна между панагюрските села Баня и Бъта.

Първи за инцидента сигнализираха екоактивисти от мрежата "Блулинк", които в четвъртък звъннали на тел. 112. "Наши сътрудници от с. Баня установили умряла риба в реката до селото, цветът на водата е променен в сребрист", пише в писмо до прокуратурата Костадин Дичев, шеф на сдружението ГДБОПП.

"Донесоха ми умряла риба мряна с дължина 15-20 см. Някоя от тях дори беше започнала да се разлага, което означава, че замърсяването е отпреди седмица. Водата е мътна, но лошото е, че когато отидох по реката, не видях нито една жива риба", заяви вчера кметът на с. Бъта Георги Александров.

Експертите на екоинспекцията веднага са обследвали горното течение на реката за причините за замърсяването. "Установени са наличие на единични бройки мъртва риба. Взети са водни проби на няколко места от река Банска Луда Яна - на моста в с. Баня, р. Банска Луда Яна - преди вливане на р. Гергицовска, р. Панова - преди вливане в р. Асарелска, след площадката на "Асарел Медет" АД, р. Асарелска и р. Свинарски дол, след площадката на "Асарел Медет" АД и от изхода на пречиствателна станция за руднични води на "Асарел Медет" АД.

Резултатите ще станат ясни в началото на следващата седмица", съобщиха от РИОСВ-Пазарджик. От "Асарел-Медет" отрекоха да има замърсяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай