08:05 ч.

18.09.17

2 мин.

0

1

0

Застрахователи изнесоха в чужбина 3,84 млрд. лв.

от Стефан Кючуков |

Застрахователи изнесоха в чужбина 3,84 млрд. лв.

Активите им в левове паднаха под 38% от всички управлявани средства


Застрахователните компании изнесоха в чужбина 3,845 млрд. лв. Тези пари са инвестирани зад граница в търсене на по-висока доходност от компаниите заради ниските лихви по банковите влогове. Капиталовият пазар в България пък не е достатъчно голям да са поеме инвестицията на толкова много пари. Общата сума на средствата, управлявани от застрахователните дружества, които осъществяват дейност в България, възлиза на 7,282 млрд. лв. към края на месец юни, сочат данните на БНБ. За година техният размер нараства с 677,7 млн. лв. (10,3%). Като по-голямата част от увеличението на активите на застрахователите се инвестира в чужбина. За година инвестициите на застрахователите в България се увеличават само със 169,9 млн. лв. (5,2%) до 3,437 млрд. лв. Като техният дял пада до 47,2%. А средствата, инвестирани в държавите от ЕС, нарастват с 558,2 млн. лв. (18,9%) и достигат 3,515 млрд. лв. Така парите, вложени в ЕС, вече имат дял от 48,3% и за първи път са повече от средствата, които са инвестирани от застрахователите в България.


По отношение на валутната структура на активите на застрахователите, основен дял имат активите в левове, но те се свиват до 37,9% от общия размер на управляваните от дружествата средства. Активите в евро нарастват до 29,7% при 29,4% година по-рано, а вложенията в долари имат дял от 3,4%. Най-голям ръст има при инвестициите в други валути, чийто дял нараства до 29% при 27% към края на юни 2016 г.


Оказва се, че застрахователите търсят изгодни възможности за вложения в страните от ЕС, но извън еврозоната, където лихвите по влогове и облигации също са доста ниски и има по-малко движение на индексите на капиталовите пазари.


В активите на застрахователите преобладават облигациите, които за година нарастват с 236,8 млн. лв. (7,3%) и достигат 3,493 млрд. лв. Но делът на облигациите се свива до 48%. В същото време все по-голям дял от средствата се влага в акции, където рискът е по-голям, но има и по-големи възможности за реализиране на по-висока доходност. За година инвестициите в акции се увеличават със 166,5 млн. лв. (22,5%) до 905,5 млн. лв. и вече имат дял от 12,4%. В същото време депозитите се свиват с 43,4 млн. лв. (5,7%) до 712,4 млн. лв. и вече имат дял само от 9,8%.


Любопитно е, че през последните 12 месеца се отчита по-бърз ръст в управляваните средства от компаниите, предлагащи застраховки "Живот". Явно тези полици постепенно набират по-голяма популярност. За година активите на дружествата, извършващи животозастраховане, нарастват със 187,9 млн. лв. (10,8%) и достигат 1,936 млрд. лв. А средствата, управлявани от дружествата, извършващи общо застраховане, се увеличават с 489,9 млн. лв. (10,1%) и към края на юни са 5,346 млрд. лв.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

x · 10:12 · 18.09.2017
аз като обикновен човек и гражданин изобщо не проявявам интерес към написаното-изобщо не ме интересува.Интересува ме обаче,при това живо, въпросът за обидно ниските лихви по депозитите-пишете зя тях и сравнете как е в западния европейски свят.Като сложим и десятъка върху тези мижави лихви подигравката е пълна.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент