06:10 ч.

16.06.16

1 мин.

1395

0

0

Парите в трезорите чупят рекорд

от Стандарт |

Парите в трезорите чупят рекорд

Наличните пари в банките чупят рекорди. Банковата система изпраща 2015 г. с рекорден обем ликвидни активи, а банките с гръцко акционерно участие са възстановили напълно ликвидните си позиции. Това се посочва в последното издание на БНБ "Банките в България". Като през последното тримесечие на 2015 г. ликвидните активи отчитат най-голям абсолютен ръст от 10 години насам. Към 31 декември 2015 г. ликвидните активи в банките достигнаха рекорд от 27,7 млрд. лв., като само от октомври до декември се увеличават с 2,6 млрд. лв., или с 10,4%. "Основните фактори за това бяха прирастът на привлечените средства от домакинства и предприятия вследствие на бюджетни трансфери към тях и управлението на междубанковите експозиции", посочват от БНБ.


За банките от първа група, в която влизат петте най-големи по активи, коефициентът на ликвидни активи е 35,71%, за втора група коефициентът е 37,18%, а за трета - 45,49%.


В края на 2015 г. всички банки поддържат покритие на депозитите с ликвидни активи от поне 20%. Банките изпращат 2015 г. и с ръст на възвръщаемостта на активите и на собствения капитал. Към края на 2015 г. възвръщаемостта на активите на банките се повиши до 1,03% от 0,89% в края на 2014 г. Възвръщаемостта на собствения капитал нарасна до 7,8%, след като капиталът беше увеличен с по-нисък темп от ръста на печалбата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент