Денят Х за долара ще е през декември

 Денят Х за долара  ще е през декември | StandartNews.com

Изминалата седмица на световните фондови пазари протече при доста колеблива търговия. Тя бе обусловена от смесените сигнали, идващи от корпоративните отчети за миналото тримесечие, макроикономическите показатели и централната банка на САЩ.

Най-очакваното събитие на седмицата бе двудневното заседание по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което се проведе във вторник и сряда. Напълно в синхрон с прогнозите на анализаторите нямаше промяна в лихвените проценти, които се намират на рекордно ниски нива. Но потенциалното им увеличение още на срещата през декември бе поставено на масата. Инвеститорите разчетоха доста завоалираното съобщение на председателя на ФЕД - Джанет Йелън, като увеличение на шансовете за вдигане на основния лихвен процент с 25 базистни пункта преди края на годината. Това решение ще зависи до голяма степен от икономическите показатели, стабилността и ръста на щатската и световната икономика. Така че в следващите седмици до заседанието на ФЕД на 15 и 16 декември можем да очакваме засилено внимание към макроикономическите данни и особено данните за заетостта в САЩ. Заседанието на ФЕД помогна на долара да задържи позициите си, търгувайки се около нивото от 1.10 за едно евро.

Корпоративните отчети за последното тримесечие също бяха на дневен ред. Приятна изненада за акционерите си донесоха по-добрите от очакваното приходи и печалби на най-голямата компания в света Apple. Технологичният гигант отчита ръст на нетната печалба с 31%, 22% по-високи приходи в сравнение със същия период на м. г., както и 87% ръст на продадените смартфони в Китай. На обратния полюс бяха двете най-големи петролни компании в САЩ Exxon Mobil и Chevron, които отчетоха спад на печалбата съответно с 47% и 64%. Лошите финансови резултати бяха характерни за много компании в сектора, а това очевидно се дължи на спада на цената на петрола през последната година. В Европа "Фолксваген" записа първата си тримесечна загуба от 15 г. насам, но това бе очаквано предвид скандала около компанията.

Макроикономическите показатели, публикувани през седмицата, бяха разнопосочни, като сред по-значимите данни можем да отбележим изненадващото повишение на икономическото доверие в еврозоната до 4-годишен връх, както и малко по-слабия от очакваното ръст на БВП на САЩ и Великобритания през третото тримесечие на годината от съответно 1.5% и 0.5%.

Като цяло основните европейски и американски индекси завършиха седмицата със слаби изменения. Най-съществен ръст беше регистриран в сряда, когато скокът на цената на петрола доведе до сериозни повишения в енергийния сектор. Въпреки невпечатляващия завършек на седмицата, октомври бе доста силен за световните борси, като европейските акции записаха най-доброто си представяне от 2009 г. насам. От една страна това е в резултат на действията на Европейската централна банка, която ясно декларира намеренията си да стимулира икономическия растеж, а от друга можем да отдадем ръстовете на поредицата от понижения през предходните няколко месеца, които свалиха цените до по-привлекателни за инвеститорите нива. Спадовете се дължаха на негативни събития като гръцката дългова криза, срива на китайската борса, обезценяването на китайския юан и скандала с манипулирането на вредните емисии в дизеловите автомобили на Фолксваген.

Индексите на Българска фондова борса също не отчетоха значителни движения за седмицата. Въпреки публикуваните множество неконсолидирани финансови отчети за последното тримесечие, обемите на търговия останаха на ниски нива. Сред най-добре представящите се акции са книжата на „Неохим" АД, „Юрий Гагарин" АД и „Топливо" АД, които поскъпнаха с 6-7%, като и при трите дружества отчитаме значително подобрение на финансовия резултат в сравнение с миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай