Проф. Атанас Тасев: "Набуко" ще остави България на газовата карта на Европа

Проф. Атанас Тасев: "Набуко" ще остави България на газовата карта на Европа | StandartNews.com

Кабинетът ще проучи условията за доставки по "Турски поток", заяви Ивайло Калфин в Москва

Размразяването на проекта "Набуко Запад" е поредният опит на премиера Бойко Борисов да остави България на газовата карта на Европа. Това коментира за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. В чисто юридически аспект казусът трябва да бъде решен там, където е възникнал, заяви Тасев и припомни, че именно азерската компания SOCAR като акционер в газодобивния консорциум "Шах Дениз 2" в края на юни 2013 г. предпочете Трансадриатическия газопровод (TAP) пред "Набуко". SOCAR е държавната газова компания на Азербайджан, а Илхам Алиев е президент на тази държава, каза проф. Тасев. При положение, че след срещата между Борисов и Алиев беше заявено желание за размразяване на "Набуко", то "очевидно ще се прави нещо", каза Тасев.

Възможно е размразяването на проекта "Набуко Запад" да означава прекратяване на TAP, заяви Тасев и припомни, че норвежката "Статойл" вече продаде дела си в него. Важният въпрос е откъде ще дойдат количествата газ за "Набуко", заяви проф. Тасев. Ако TAP бъде спрян, от него ще бъдат пренасочени 10 млрд. куб. към "Набуко", обясни проф. Тасев. Така или иначе до 2030 г. Азербайджан няма откъде да намери допълнителни количества газ, посочи той и допълни, че предстоят много разговори по проектите.

Трябва да приветстваме изявлението на премиера Борисов, то е и опит за спасяване на "Булгартрансгаз", обясни още проф. Тасев. Догодина, когато бъде пусната първата тръба на "Турски поток", ще бъде прекратен транзитът на руски газ през България, припомни той. Така ще останем с празни тръби и 3 компресорни станции и без 1,680 млрд. долара приходи от транзита до 2030 г., изчисли Тасев. След като имаме кръстосано субсидиране на националната газопреносна система от транзита, това значи влошаване на състоянието на "Булгаргаз" и може би поскъпване на газа за вътрешно потребление.
България има алтернативи на доставките на руски газ за Европа, включително и от Гърция, но е готова да проучи условията за доставки на газ по "Турски поток". Това заяви при посещението си в Москва вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от агенция "Интерфакс". Проблемът обаче не е само в алтернативите, а в стратегическото сътрудничество, допълни Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай