Милер: България губи €3 млрд. инвестиции от „Южен поток"

Милер: България губи €3 млрд. инвестиции от „Южен поток" | StandartNews.com

Москва. България губи инвестиции за 3 млрд. евро от спирането на "Южен поток" плюс приходите от транзита на 18 млрд. куб. м. газ годишно. Това каза в интервю за предаването "Вести в събота" шефът на Газпром Алексей Милер.

Той допълни, че въпросът за спирането на газопровода "Южен поток" е напълно затворен.

"Ако говорим за България, ситуацията за страната без съмнение не е лесна. Защо? На първо място тя не само губи печалби, но и понася преки загуби. В България няма да бъдат инвестирани около 3 млрд евро, няма да бъдат създадени 6000 работни места", посочи Милер.

"България губи статута си на транзитна държава, а в момента през територията й преминават транзитно 18 млрд. куб. м. газ за Турция, Македония и Гърция. След реализацията на проекта за морски газопровод към Турция, тези пари ще преминават през Турция, а не през България", каза още ръководителят на Газпром.

Милер коментира още, че ролята на Украйна като транзитна страна на газ ще се сведе до нула при наличието на „Северен поток" и газопровод през Турция.

На въпрос ще превърне ли съвкупността от „Северен поток" и новия маршрут за доставки през Турция украинския транзит в безсмислица и ще се откаже ли „Газпром" от Украйна като транзитна страна по принцип, Милер отговори: „Да. Фактически ролята на Украйна като транзитна страна ще бъде сведена до нула".

Той поясни, че Русия ще доставя на Украйна нужното за вътрешното потребление количество газ, а Европа ще получава гориво по алтернативни маршрути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай