20:30 ч.

19.03.15

3 мин.

4999

6

0

Бизнесът настоява за по-ниски цени на газа

от Стандарт |

Бизнесът настоява за по-ниски цени на газа

Енергийната политика заплашва националната сигурност, заявяват от КРИБ и БФИЕК


Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. Това се казва в открито писмо, изпратено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) до министерствата на енергетиката и на икономиката, Комисията по енергийно и водно регулиране (КВЕР) и "Булгаргаз". В документа, подписан от ръководителите на двете големи организации Кирил Домусчиев и Константин Стаменов, категорично се настоява и за преразглеждане на държавната политика в сферата на енергетиката.


От началото на март цената на природния газ в съседна Гърция падна с 24%, Украйна купува горивото за 265 долара, докато у нас цената е 325 долара за 1000 куб. м, се казва в писмото, изпратено до държавните институции. КРИБ и БФИЕК настояват Съветът по сигурността към Министерски съвет да обсъди цената на природния газ у нас. Според тях нивото на цените у нас заплашва икономическата сигурност, която е част от националната сигурност на страната. Скъпият газ намалява конкурентоспособността на българската икономика и не позволява да бъдат разкрити работни места, пишат още шефовете на КРИБ и БФИЕК. Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни при подобни цени на електроенергията и природния газ, се казва още в писмото.


В края на февруари КРИБ и БФИЕК изпратиха отворено писмо, с което настояваха цената на природния газ да бъде намалена от 1 април с 22,7 на сто. Междувременно "Булгаргаз" внесе официално заявление в КЕВР за намаление на цената с 13,17% - до 523,72 лв. без акциз и ДДС (около 283 долара). КЕВР планира да проведе открито заседание за обсъждане на цената на природния газ на 27 март.


Губим инвеститори заради скъпа енергия


До 5 години голяма част от индустриалните предприятия у нас няма да ги има, ако цените на природния газ и тока останат на тези високи нива. Това са предупредили на заседание на Управителния съвет на КРИБ някои членове на конфедерацията, големи консуматори на енергия, като "Аурубис", КЦМ, "Елаците мед" и др. Пример за отлив на инвеститори е "Стомана индъстри", която вече изнася обратно към Гърция някои от своите производства. Преди години този инвеститор дойде у нас именно защото цената на природния газ беше по-ниска, обясни изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Проблемът с високите цени на енергията е въпрос на национална сигурност, защото ако една държава изгуби индустрията си, тя става бананова република, коментира Евгений Иванов.


Денонощен контрол на бензиностанциите


Денонощни проверки на бензиностанциите започва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по разпореждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Засиленият контрол е резултат от направен анализ за качеството на горивата и метрологичния надзор на бензиноколонките. ДАМТН ще проверява всички физически и юридически лица, които разпространяват или използват течни горива, дали отговарят на Закона за чистота на атмосферния въздух и на Закона за измерванията. Ще се проверява за наличие на декларации за съответствие, маркировки на дозиращите помпи и пр.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:52 · 19.03.2015
Газ пром няма намеса тук, така Българската страна си е подписала договора, след като са взели подкупа,
Потребител · 01:32 · 20.03.2015
@Потребител Т.е. да разбираме че не Газпром е дал рушвета и не с Газпром е подписан заробващия договор? Добре че Южен поток няма да се строи, съвсем щяхме да затънем!
Потребител · 09:28 · 20.03.2015
@Потребител Страните от източният блок осигуряват стандарта на живот на западният блок, защото просто са колонизирани и със спрени, блокирани икономики и предоставени безплатни ресурси. Всичко това се управлява от вашингтонският финансов капитал и чрез предоставяне на кредити. Така, че няма как да сме добре, стоящи под опеката на вашингтонския ЕС и НАТО. Нещо повече за да си гарантират господството, и американска армия ще ни окупира. Това, което ти говориш, са ти го сложили в устата същите вашингтонски средства за масова дезинформация.
Потребител · 08:07 · 20.03.2015
@Потребител къде е сега р.овч???
Потребител · 22:04 · 19.03.2015
А кога вземахте рушветите от Газпром не ривахте а? А сега да видите защо диверсификацията е наложителна! Плащайте солените цени на Газпром да ви пукат ушите. Да благодарим на братска Русия за най-скъпия газ в Европа!
Потребител · 18:55 · 20.03.2015
@Потребител Нищо не е в сравнение с новия заем в полза на Вашингтон и обгрижването на Уестинхаус и американските марици.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент