Бизнесът настоява за по-ниски цени на газа

Бизнесът настоява за по-ниски цени на газа | StandartNews.com

Енергийната политика заплашва националната сигурност, заявяват от КРИБ и БФИЕК

Цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. Това се казва в открито писмо, изпратено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) до министерствата на енергетиката и на икономиката, Комисията по енергийно и водно регулиране (КВЕР) и "Булгаргаз". В документа, подписан от ръководителите на двете големи организации Кирил Домусчиев и Константин Стаменов, категорично се настоява и за преразглеждане на държавната политика в сферата на енергетиката.

От началото на март цената на природния газ в съседна Гърция падна с 24%, Украйна купува горивото за 265 долара, докато у нас цената е 325 долара за 1000 куб. м, се казва в писмото, изпратено до държавните институции. КРИБ и БФИЕК настояват Съветът по сигурността към Министерски съвет да обсъди цената на природния газ у нас. Според тях нивото на цените у нас заплашва икономическата сигурност, която е част от националната сигурност на страната. Скъпият газ намалява конкурентоспособността на българската икономика и не позволява да бъдат разкрити работни места, пишат още шефовете на КРИБ и БФИЕК. Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни при подобни цени на електроенергията и природния газ, се казва още в писмото.

В края на февруари КРИБ и БФИЕК изпратиха отворено писмо, с което настояваха цената на природния газ да бъде намалена от 1 април с 22,7 на сто. Междувременно "Булгаргаз" внесе официално заявление в КЕВР за намаление на цената с 13,17% - до 523,72 лв. без акциз и ДДС (около 283 долара). КЕВР планира да проведе открито заседание за обсъждане на цената на природния газ на 27 март.

Губим инвеститори заради скъпа енергия

До 5 години голяма част от индустриалните предприятия у нас няма да ги има, ако цените на природния газ и тока останат на тези високи нива. Това са предупредили на заседание на Управителния съвет на КРИБ някои членове на конфедерацията, големи консуматори на енергия, като "Аурубис", КЦМ, "Елаците мед" и др. Пример за отлив на инвеститори е "Стомана индъстри", която вече изнася обратно към Гърция някои от своите производства. Преди години този инвеститор дойде у нас именно защото цената на природния газ беше по-ниска, обясни изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Проблемът с високите цени на енергията е въпрос на национална сигурност, защото ако една държава изгуби индустрията си, тя става бананова република, коментира Евгений Иванов.

Денонощен контрол на бензиностанциите

Денонощни проверки на бензиностанциите започва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по разпореждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Засиленият контрол е резултат от направен анализ за качеството на горивата и метрологичния надзор на бензиноколонките. ДАМТН ще проверява всички физически и юридически лица, които разпространяват или използват течни горива, дали отговарят на Закона за чистота на атмосферния въздух и на Закона за измерванията. Ще се проверява за наличие на декларации за съответствие, маркировки на дозиращите помпи и пр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай