Виното ни по Пътя на коприната

Китай е голямата цел, пробихме в Йордания, Кипър и Виетнам

Виното ни по Пътя на коприната | StandartNews.com

Виното ни тръгна по Пътя на коприната. Но не от Поднебесната империя на Запад, а обратно - към пазарите на Изток. Китай е неразработена дестинация и всички производители сега са се насочили към този пазар, казва Джендо Джендов, шеф на Бургаската лозаро-винарска камара.

Японци и китайци са най-големите фенове и на гроздовия еликсир, който се произвежда в шатото "Кастра Рубра" край харманлийското село Коларово, хвали се и управителят на винарната и лозовия масив Цветан Георгиев. Днес там ще зарежат лозята вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Двамата ще участват в ритуала по покана на Хасковската търговско-промишлена палата. 60% от продукцията на "Кастра Рубра" се изнася в 14 държави в Европа, Азия и Америка. Чужденците харесват най-много купажните вина, а българите купуват продукцията, в която преобладава мерлото, обяснява Георгиев. Сред най-предпочитаните еликсири на избата е "Виа Диагоналис", купаж от мерло, каберне, рубин и мавруд, който престоява 12 месеца в специални френски бъчви. Сред по-скъпите и продавани вина от високия клас е едноименната марка "Кастра Рубра". То престоява между 18 и 20 месеца в дъбови бъчви.

Последният пробив на чуждия пазар, направен от голям винпром край Пловдив, е Йордания. Кралството вече е заявило желание да внася и бяло, и червено вино родно производство, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Другият най-нов клиент на страната ни е Ирак, а най-голям ръст на износа - около 11 пъти, се отбелязва за партидите, предназначени за Кипър, каза още Коев. Виетнам обаче го гони по петите и се очаква през тази година азиатската държава да влезе в топ пет на страните, които пият най-много българско вино. Само през януари за Виетнам са изпратени 100 тона българско вино. През цялата 2012 г. към тази държава сме изпратили 95 тона, уточни Коев. Спад обаче бележи износът за Русия. Проблемът за това не е в нашите вина, а по-скоро на властите в Москва. Там беше въведена пререгистрация на складовете за търговия с алкохол, която тече доста по-бавно от очакваното, обясни Красимир Коев. Така много от руските търговци, които традиционно купуват наши вина, все още нямат разрешително за продажба на алкохол, което спъва и износа ни.

"Русия има интерес към виното ни, но дългият път оскъпява стоката, а и все още са високи митата и акцизите", обясни Николай Бошкилов, собственик на винарска изба "Вини Бошкилов" ООД в Благоевград. За продукцията им най-силният пазар е Полша, където се произвеждат само малко плодови вина. Бошкилов е категоричен, че трудно можем да изненадаме европейците с мерло и каберне, защото тези сортове са разпространени навсякъде, дори в Чили, ЮАР и Австралия. "Ние от Пиринския край сме силни с "Мелнишка лоза". Този вкус е специфичен и впечатлява потребителите в Европа", обясни Бошкилов.

Ракия на черно мъчи винпромите

Над 50 % от гроздето отива за производство на вина и ракии за домашна консумация. Свитото потребление и сивата икономика продължават да спъват развитието на бранша, казва Джендо Джендов от бургаската ЛВК. Притесненията на избите са основно за ракията, която често излиза на пазара без лиценз и без гаранции за качество и безопасност.
“Проблемът са не дребните производители, които произвеждат 30 до 50 л ракия за собствена консумация. Вредата идва от производителите на повече от тон ракия, които в активния сезон я продават на черно в заведенията по морето“, обясни Джендов. Според него е нужен по-голям контрол от страна на Агенция „Митници“, защото сивият сектор дава отражение върху целия бранш. Според винопроизводителите качеството на произведената в домашни условия ракия не подлежи на никакъв контрол и опасността да има натровени с нелицензиран алкохол е голяма. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай