Строителството на „Набуко-Запад” може да започне през 2015-а

Строителството на „Набуко-Запад” може да започне през 2015-а  | StandartNews.com

Баку. Строителството на газопровода „Набуко-Запад" ще започне през 2015 г., ако консорциумът „Шах-Дениз" избере този тръбопровод за маршрут за износ на азербайджански газ в Европа, съобщи Интерфакс, позовавайки се на изпълнителния директор на консорциума Райнхард Митчек.

Мичек заяви още, цитиран от азербайджанската агенция АПА, че „Набуко-Запад" ще започне газовите доставки в края на 2018 година-началото на 2019 година.

По думите му, по „Набуко-Запад" газта може да се доставя както в държавите, през които той преминава, така и в Словакия, Чехия, Полша, Франция, Германия, Украйна по вече съществуващите тръбопроводи.

„Нуждите от газ в транзитните държави, пред които „Набуко-Запад" преминава, към 2030 г. ще бъдат 43 млрд. куб. метра годишни, а отчитайки и съседните страни количеството се увеличава на 246 млрд. куб. метра", пояснява той.

Мичек заяви, че ако „Набуко-Запад" бъде избран от консорциума „Шах Дениз" за пренос на природен газ от Каспийския регион към Европа, предварителният етап от строежа ще започне през 2014 година. „Първият газ ще бъде изпомпан в края на 2018-началото на 2019 година", подчерта Мичек.

Той уточни, че проектът ще може да удовлетворява около 50% от енергийното потребление на 4 страни – България, Румъния, Австрия и Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай