Сменяме града заради работата

Никой не иска да инвестира в Кюстендил

Сменяме града заради работата | StandartNews.com

София. Все повече хората в активна възраст предпочитат да сменят града, в който живеят заради по-добра работа. Причините да се решат на тази стъпка са икономическата криза и безработицата. Това е един от изводите в изследването на „Регионалните профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика.

Увеличават се и българите, предпочитащи столицата пред останалите градове, заради по-добрите възможности за работа, сочат данните от изследването.

Според експерите се засилва тенденцията за разделение в страната по оста София и всички останали населени места. Столицата, Варна и Бургас са най-предпочитани от инвеститорите, а Кюстендил се класира като града с най-нисък интерес от страна на бизнеса.

Бягат от Враца и Смолян

„Наблюдава се повсеместно влошаване на демографията в абсолютно всички региони, без изключение. Единствените области с положителен механичен прираст, тоест повече хора се преселват в тази област, отколкото да я напускат, са София-столица, Варна и Бургас. Дори за Варна и Бургас този механичен прираст по-забележимо се наблюдава от 2007 година насам. Областите с най-високи нетни темпове на изселване са Смолян, Ямбол, Видин, Разград, Враца и Сливен. Те се обезлюдяват изключително бързо. В същото време по отношение на естествения прираст там тенденциите са още по-негативни, също в абсолютно всички области". Това е анализът на главния икономист на института Десислава Николова, цитирана от Дарик радио.
 
Сред препоръките на експертите към управляващите за подобряване на средата на живот и бизнеса е осигуряване на по-голяма финансова независимост на общините и увеличаване на правомощията в икономическата и социална политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай