Родна сделка за 60 милиона във Виена

Родна сделка за 60 милиона във Виена | StandartNews.com

Виена. 60 милиона лева само от една сделка за родната икономика донесе българо-австрйският форум във Виена. Събитието, на което присъстваха над 450 бизнесмени от двете страни, бе открито от българския президент Росен Плевнелиев.

През следващите пет години българската компания "Технология на металите" ще изнесе за Австрия чугунени части за ВиК-мрежата като фитинги и муфи на обща стойност 30 милиона евро. Това обясни управителят на фирмата Розана Дачева, която е подготвила сделката с австрийската компания "Хавле".

Българската фирма е в топ 3 на партньорите ни, обясни ръководителят на "Хавле" пред родните медии. "Технология на металите" е постигнала и договореност за доставка на спирачни дискове за "Сименс".

На немски език президентът Росен Плевнелиев покани участниците във форума да инвестират в България и посочи редица икономически причини за това. Президентът не пропусна да посочи, че рядко при такива посещения се стига до реализирането на конкретни сделки. Плевнелиев припомни и предстоящите инвестиции на ЕВН в проекта "Горда Арда" за 400 милиона евро и участието ан ОМВ в проучването за природен газ в родната акватория. България трябва да направи своя собствена пътна тол система и също може да почерпи от австрийския опит и за тази цел, допълни Плевнелиев.

Президентът на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл посочи, че безработицата у нас е около 8 %при средноевропейска 25 % и подчерта, че Австрия възнамерява да инвестира дълготрайно у нас, а не с цел бърза печалба. Той посочи и общите сектори, в които двете държави имат интерес за сътрудничество - туризъм, енергетика, инфраструктура и околна среда.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пък допълни, че България не е съгласна с уеднаквяването на данъчното законодателство в ЕС, защото това ще е пречка пред конкурентноспособността на фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай