Пратиха в коша и проект за Нобел

Научният фонд отрязал професори, защото поискали малко пари

Пратиха в коша и проект за Нобел | StandartNews.com

София. Проверките във фонд "Научни изследвания" са на път да бъдат удавени в бумащина. Тон и 200 килограма са документите, които инспекторатът към Министерския съвет трябва да прочете, съобщи управителят на фонда Христо Петров. Просветният министър Сергей Игнатов пък поясни пред "Стандарт", че само описанието на цялата документация е 1600 страници, а самите текстове са събрани в няколко колички.

В момента фондът се проверява не само от инспекторите, а и от Икономическа полиция. Очаква се в него да влязат и експерти на Световната банка, от които учените очакват независима оценка. Още преди това обаче стана ясно, че има проекти, отстранени чисто административно заради уж формални нарушения. По време на заседанието на парламентарната образователна комисия обаче депутатите на ГЕРБ се наложиха и отказаха да бъде образувана специална група, която да провери сигналите за нарушения във фонда.

 

Ако в България се роди бъдещ нобелист и случайно не емигрира, вероятно ще му се наложи да прави експерименти в домашни условия. По простата причина, че фонд "Научни изследвания" най-вероятно ще отреже финансирането за проекта му още в момента, когато кандидатства с него. Фундаментални изследвания, за които по света се харчат милиарди, са били отстранени административно от фонда, без въобще да стигнат до рецензия. Най-любопитното е, че някои от тях са отхвърлени, защото не са отговорили на формални критерии, които никой не им е задавал, каза бившият шеф на фонд "Научни изследвания" Емил Хорозов. Става дума за учени, които не са разпределили исканите от тях пари в съотношение 70 към 30 за двете поредни години. Според Хорозов това обаче е било задължение на ръководството на фонда, а не на научния колектив. Сегашният управител Христо Петров потвърди, че има отхвърлени проекти, просто защото са си поискали по-малко пари първата година. При това никой не е уведомил авторите им, че са отхвърлени още на първия етап по формални критерии. Петров се измъкна с оправданието, че в ЕС няма такава практика.

Проект на Ядрения институт, свързан с квантовата физика, е отхвърлен именно по критерий, свързан с разпределянето на исканото финансиране за двете години. "Авторите му са хора с общо 160 публикации в световните научни издания, от които 90 в списания с импакт фактор. Вероятно целият Нов български и Библиотечният университет, които тази година спечелиха големи суми, нямат толкова публикации в престижни издания", каза проф. Хорозов. На учените от химическия факултет са отхвърлени проекти, свързани със

 

синтез и дизайн на противотуморни лекарства

 

Друг проект е свързан с един от хитовете в научния свят - нови материали за съхранение на енергия.

Мистерия витае около отхвърлянето на друг от проектите, който е свързан с графена - нов материал, на който световните учени предричат блестящо бъдеще в следващите десетина години. Очаква се той да стане незаменим в компютрите, като замени силиция в тях. Материалът е сто пъти по-твърд от стомана и свръх тънък, освен това има свойството да се възстановява сам. Затова известни концерни и цели държави харчат милиарди за научното му изследване. Двама физици от руски произход - Андре Гейм и Константин Новоселов, дори са взели през 2010 година Нобелова награда заради описание на една серия от неговите свойства. У нас обаче той е "отстрелян" и не получава нито стотинка. Ръководителят на проекта Виктор Атанасов от Физическия факултет в СУ е един от хората, които организираха протестите пред Министерството на образованието заради съмненията за нарушения във фонда. Той заяви пред "Стандарт", че още първия ден, когато е било разрешено учените да се запознаят с рецензиите си, е дал заявка да види своята, но до този момент нищо не му е предоставено. В това положение са и други негови колеги, които изказаха съмнения, че най-вероятно рецензиите се пишат в момента. Учени от Химическия факултет на СУ, които вече са видели рецензиите си, пък твърдят, че те представляват

 

копи-пейст на цели абзаци от проектите им

 

без никакъв друг текст, който да обяснява оценката. Получили са 96-97 точки от 100 възможни и въпреки това им е отговорено, че не са достигнали необходимия брой точки.

Според депутати има и други нарушения, сред които финансиране на проекти на фирми, регистрирани в последния момент. Съгласно правилата те трябва да имат финансов одит, преди да получат парите. Не е ясно как е направен такъв на компания, подала документи в Търговския регистър в 12 без 5 на последния ден. Проект, чийто научен ръководител се е отказал в последния момент, пък е получил пари въпреки това. Изискването е сумата да се даде именно на колектива, който е спечелил проекта. В проучването на Млечния път обаче ръководителят от Физическия факултет доц. Валери Голев е декларирал, че се отказва от проекта, и на негово място е поставен друг астроном. Любопитното е, че парите са спечелени от фирма, а не от научна организация, въпреки че в екипа са и шефовете на Института по астрономия и на обсерваторията в Рожен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай