КЗП предупреди на Черен петък: Внимавайте с Emag.bg

КЗП предупреди на Черен петък: Внимавайте с Emag.bg | StandartNews.com

София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреди хората да внимават с популярния онлайн магазин emag.bg. Това направиха от КЗП със съобщение на официалната си страница.

"За кратък период от време в Комисията за защита на потребителите (КЗП) са постъпили 6 жалби срещу румънския сайт Emag.bg.

Сайтът е насочен към пазара в България. Той е изцяло на български език, посочен е телефон за връзка в София и разширението на домейна е „bg".

В жалбите си потребителите се оплакват, че продуктите не са придружени с инструкции за употреба на български език. Посочват се неверни технически характеристики на предлаганата за продажба техника. Търговецът не удовлетворява рекламациите им за дефекти стоки или, ако приеме, това става трудно и извън срока, предвиден по закон.

Във връзка с тези жалби КЗП изпрати сигнал по европейската система за обмен на информация и сътрудничество при защита на потребителите. Искането на КЗП е за предприемане на действия от компетентния контролен орган в Румъния, който да извърши проверка на търговеца и да наложи санкции в случай че бъдат констатирани нарушения", пишат от КЗП на страницата си.

Онлайн магазинът eMAG.bg обяви сериозни намаления с до 70% на 100 хил. продукта в рамките на познатия в цял свят ден за отстъпки, наречен Черен петък (Black Friday). Големите намаления ще бъдат в сила до полунощ в на 29 ноември и ще бъдат доставени безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
Nikolay
преди 3 месеца

Здравейте, ето и мойте резултати от www.emag.bg. На 22 декември 2023 поръчах Поставка за кола за предно стъкло FENiX® FLY Holder, За таблети 7-10.1", Черна 12,00 лв и о чудо на 29 декември 2023 Поставка за кола JYL Air за мобилен телефон, Универсална, 360 градуса, бяла 4,80 лв. След лутане из сайта и писане с чат ботове, изпратих запитване на което ще чакам. Виждам освен да вземат пари за продукти който не съм желал, ми губят и времето. Стойноста на продукта е малка, и за мен е важно съвсем друго. Загубиха ме като клиент. Надявам се повече хора да вземат от моята загуба.

Откажи