Китайският Рокфелер с град у нас

Ван Цзянлин иска да строи хотел с мол и ресторанти

 Китайският Рокфелер с град у нас  | StandartNews.com

Туристически "град" ще строи у нас китайският Рокфелер. Най-богатият предприемач на Поднебесната империя идва в България през октомври, за да оглежда хотели и терени. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с бизнесмена Ван Цзянлин.

Цзянлин ще търси място за цял комплекс с хотели, мол, ресторанти, детски и развлекателен кът. Той иска да строи в район с богата история и археологически находки, в който да има и минерални извори и възможности за СПА, разкри специално за "Стандарт" вицепремиерът Даниела Бобева.

По време на срещата Пламен Орешарски спечелил интереса на китайския предприемач, разказвайки му за най-старото обработено злато в света - варненското, научи "Стандарт". Цзянлин казал, че първото нещо, което иска да види у нас, са именно находките от варненския халколитен некропол.

След разговора с Ван Цзянлин Орешарски съобщи, че бизнесменът има интерес към всички сфери на туризма у нас. Премиерът обяснил, че туризмът е секторът, който се развива бързо с неговите различни направления - морски, планински, спа туризъм. Премиерът подчертал, че в страната ни годишно идват над 6 млн. чужденци. И допълнил, че България е на първо място в Европа по брой минерални извори, част от които все още не са разработени добре. "В спа индустрията има много резерви", добавил Орешарски. Той отбелязал още, че България е известна като страната на розите, като подробно описал качествата на родното розово масло.

Ван Цзянлин пък отбелязал, че досега не е бил в България и с удоволствие ще посети страната ни до края на годината. Според "Форбс" той е най-богатият китайски предприемач. Премиерът Орешарски отбеляза, че бизнесменът управлява 10 млрд. долара при възвращаемост от 34%, което е впечатляващо.

След разговора Орешарски подарил реплика на най-старото злато, обработено в България. Ван пък дарил министър-председателя със свитък, правен от първия китайски калиграф.

Туроператори оглеждат съкровищата ни

Китайски туроператори идват в България през април, за да разгледат местата за културноисторически и спа туризъм. Те ще подготвят конкретни туристически маршрути за следващото лято. По време на престоя си у нас те ще посетят основно археологическите обекти и спа -центровете, към които китайските туристи ще имат най-голям интерес. "Китайската държавна агенция по туризъм бе изключително впечатлена от златните ни съкровища и защитените територии", съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след среща с ръководството й. Пламен Орешарски и заместничката му са промотирали и възможността китайски инвеститори да участват в довършването на хотели в цялата страна, които по една или друга причина не функционират в големите ни курорти.

Инвестициите скочиха 5 пъти за година

Китайските инвестиции в България за година нараснаха пет пъти - от 14 млн. евро през 2012 до 85 млн. евро през първата половина на 2013 г. Тези капитали се насочват главно в земеделие и храни, строителството, производството на транспортни средства, енергетиката. Като цяло обаче азиатската страна заема доста нисък дял в родната инвестиционна картина с едва 0,214% от всички чуждестранни вложения през последните две десетилетия, които възлизат на общо 37,7 млрд. евро. За сравнение, подобен инвестиционен принос към страната ни имат държави като Сърбия (86,4 млн. евро) и Естония (80,9 млн. евро). Интересно е да се отбележи, че фирми, регистрирани в България, са инвестирали 900 хил. евро в Китай през последните години, сочи статистиката на БНБ.
Китай се явява най-големият търговски партньор на ЕС, като през миналата година търговският оборот е възлизал на 434 млрд. евро. Това поставя азиатската страна в ролята на износител номер 1 за Европа и вносител номер 2 на стоки, произведени в ЕС. Партньорството между ЕС и Китай, както и неразработените икономически отношения между България и страната с 1,4 млрд. души население, очертават сериозен потенциал. Политиката на Китай е да инвестира в индустрии в Централна и Източна Европа, както и да стимулира износа на продукция от този регион към Китай, обясни Виктор Азманов, председател на Българско-китайската търговско-промишлена камара. За 3 години стокообменът между двете страни се е удвоил и от $980 млн. през 2010 г., е достигнал $1,9 млрд. през 2012 г. Това превръща азиатската страна във втора експортна дестинация извън ЕС за родните стоки. Първото място се държи от Турция.

Китайският Рокфелер с $14, 2 млрд.

Ван Цзянлин е лидерът в класацията на най-богатите хора в Китай. Състоянието му се оценява на 14,2 млрд. долара. Той е собственик на конгломерата "Далиан Уанда Груп", който преди няколко месеца придоби най-голямата мрежа от киносалони в света след сделка с "ЕйЕмЕс интертеймънт холдинг" срещу 2,6 млрд. долара. Цзянлин е с 3,2 млрд. долара по-богат от втория китаец в класацията - Дзун Цинхоу. Той пък е основател на китайската индустрия за безалкохолни напитки "Вахаха". Най-богатият човек в Китай стартира с недвижими имоти. Бизнесът му се оказва търсен по времето на бурната урбанизация и ръстът на средната класа в Китай. Освен хотелиерски бизнес той се занимава и с производство на яхти (компанията му Sunseeker International строи плавателни съдове за филмите за Джеймс Бонд) и караоке-барове. Цзянлин е женен, има син. Милиардерът харчи много за благотворителност. Неотдавна даде няколко милиона за реставрацията на древен храм в град Нанкин. Освен това е прочут като голям футболен запалянко. Твърди се, че също така сам изпълнява тибетски и монголски народни песни по време на ежегодните корпоративни сбирки. Причината е, че е роден недалеч от границата с Тибет. Един-два пъти годишно пътува чак до Париж на шопинг. Не харесва да бъде сравняван с руския олигарх Роман Абрамович. "За разлика от него аз съм строил империята си стъпка по стъпка сред яростната конкуренция на пазара", коментира Цзянлин.

15 са милиардерите в Китай

За първи път броят на милиардерите в американски долари в Китай нахвърли 300 души. Това сочат данните от национална класация на местното издание "Хурун Рипорт", цитирана от Франс прес. Най-богатият човек в страната е магнатът в недвижимото имущество Уан Дзианлин, чието състояние се оценява на 22 млрд. долара.
Общият брой на милиардерите в "Поднебесната империя" през 2013 г. е 315 души или с 64 повече от миналата година. Средното състояние на всеки от тях възлиза на около 1,04 млрд. долара - над два пъти повече от 440-те млн. по време на финансовата криза отпреди пет години.

Пращаме им вино за 3 години

Българско вино ще пие Китай. Сделката "Винпром Пещера" ще снабдява Китай с еликсири от своите изби. Сделката за износа вече е факт, като официалното й подписване беше тази пролет по време на българо-китайския бизнес форум в Пловдив. Контрактът на "Винпром Пещера" е с най-голямата държавна фирма в азиатската страна, която освен че се занимава с дистрибуция на вино, инвестира в още 26 отрасъла на индустрията. Родната компания ще изнася бели и червени вина от серията "Домейн Пещера" в продължение на три години. Стойността на сделката е 5 млн. долара, казаха от фирмата и допълват, че виното на "Винпром-Пещера" не за първи път ще присъства на китайския пазар. През 2011 година компанията е била представена на изложението в Хонг Конг, когато са направили първия пробив със свое вино в Китай.
Тогава са презентирали серията "Домейн-Пещера", която току що е пусната на пазара.
Настоящата сделка е една от най-големите за винарския бизнес у нас.
"Не сме чули някой от конкурентите да е правил по-голям износ за Китай", казаха още от "Винпром-Пещера".

Сглобяваме GSM-ми и айфони в Тутракан

В България могат да бъдат сглобявани китайски GSM на известната фирма Huawei. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски и заместничката му Даниела Бобева с ръководството на компанията. Тя работи у нас от осем години, но до момента не е инвестирала в офиси. По време на разговора шефът на фирмата Уанг Ченг Донг е коментирал възможността в страната ни да се сглобяват мобилни телефони. Бобева от своя страна пък е обсъдила с компанията идеята наши високообразовани младежи да бъдат наемани на първа работа в компанията, в замяна на което тя да може да се възползва от различни стимули на социалното министерство. По време на разговорите от фирмата изтъкнали проблем с бавното издаване на визи, заради което правителството ни се е ангажирало да прегледа процедурите. По време на разговорите премиерът Орешарски коментира с ръководството на компанията, че страната ни няма променлива данъчна политика, като допълнил, че налозите у нас не биха се променили и в следващите десет години. Китайският технологичен гигант Foxconn, който е световен лидер в производството и сглобяването на високотехнологични продукти пък проучва възможността да построи собствен завод в България. Представители на компанията са оглеждали в края на миналата година терени край Тутракан, с идеята да вдигнат там фабрика за айфони. Далекоизточният концерн придоби световна известност, след като стана основен подизпълнител на Apple в производството и сглобяването на iPhone, iРad и преносими компютри във високия ценови клас. В момента в заводите на Foxconn по света работят 1,2 млн. души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай