Смелчаци загряват за Кръста

В Кюстендил скачат за светинята само срещу кръщелно

Смелчаци загряват за Кръста | StandartNews.com

София. Смелчаци от цялата страна вече загряват за скока за Богоявленския кръст на 6 януари. В трескава подготовка за празника са общините и православните храмове.

Водосвет на бойните знамена в София

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои в неделя, 6 януари, пред паметника на Незнайния воин в София. Той ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан.

Във водосвета ще участват бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия "Г. С. Раковски", военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Първи конен полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 11-ти пехотен Сливенски полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 25-ти пехотен Драгомански полк,  6-ти пехотен Търновски полк и 30-ти пехотен Шейновски полк.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Богоявленският водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия. Началото на водосвета в София е от 11. 00 ч. на 6 януари, неделя, пред паметника на Незнайния воин.

Водолази проверяват морето

Водолази проверяват за скрити опасноти дъното на Първа буна във Варна, където смелчаците ще се гмурнат за светинята. Според публикации в местната преса обаче буната била в окаяно състояние. Днес водолази на Военноморските сили се гмурнаха в морето пред съоръжението. Видимите стърчащи ръждясали железа по остарялото и разбито съоръжение си остават грижа на самите плувци.

В Кюстендил скачат само срещу кръщелно

В Кюстендил пък мераклиите да скочат да вадят Богоявленския кръст трябва да покажат кръщелно при записване за участие. С него ще докажат, че са кръстени. Храмът "Свето Успение Богородично" вече подготвя списъците на желаещите да се потопят в ледените води на река Банщица. Място в състезанието обаче получават единствено кандидати, които представят заверено свидетелство, че са кръстени в църква.

В Перник отново ще има търг за светинята. От години свещеници водят наддаванията с чукче върху казаните със светена вода, въпреки, че ритуалът е доста далеч от канона.

10-тина се гмуркат в Балчик

Община Балчик обяви, че ще направи всичко за безопасното протичане на големия християнски празник, на който за пореден път ще бъде хвърлен кръста в морето. От кметството добавят, че се очаква около десетина смелчаци да се хвърлят в надпревара за него. Събитието е планирано за обедните часове на неделния ден, като преди това ще бъде отслужена утринна Златоустова литургия в храмовете в Белия град.

Кръстът ще бъде хвърлен в януарското море и в Шабла, и в Крапец, съобщават от другата морска община. На зенитния полигон край Шабла ще бъде осветено бойно знаме.

В 11 часа от буна 2 в подножието на нос Чиракман в Каварна също ще спазят традицията за хвърлянето на богоявленския кръст в морето, като за стигналия пръв до него по традиция кметът Цонко Цонев е подготвил парична награда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай