Прегазеният Панов се връща в мача

Прегазеният Панов се връща в мача | StandartNews.com

ВСС ще прави нова система за разпределение на делата, а правителството прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, която предстои да мине през парламента. Междувременно отказалият се от надпреварата за шеф на ВКС Лозан Панов се върна в играта, след като прекара седмица в болницата заради катастрофа.

След тежка операция и семейна трагедия магистратът е готов за битката за ВКС

Претърпелият злополука на пешеходна пътека кандидат за съдия номер 1 Лозан Панов се връща в надпреварата за поста. Решението си той обяви лично вчера пред Висшия съдебен съвет. С прясно претърпяна тежка операция, свалена превръзка от главата и трудно предвижвайки се, Панов бе докаран буквално от болничното си легло на заседанието на ВСС малко след 11 часа вчера. Оказа се, че освен катастрофата, магистратът е претърпял и лична семейна трагедия тези дни.

"На 4 години загубих своя биологичен баща. На 11 ноември почина моят осиновител. В личен план минавам през доста тежък период. Но очакваме доклад от Европейската комисия. Надявам се да се мобилизирам за участие в конкурса. Това, което съм длъжен да направя, е да продължа с участието си, колкото и да е трудно физически. Дължим на обществото честен и справедлив конкурс, с борба на каузи и идеи. Съдия Павлина Панова е много добър професионалист и етичен човек. Надявам се да има състезание, което подобава и обществото очаква", каза съдия Панов пред кадровиците на Темида. Той благодари на всички членове на съвета, които проявиха разбиране към него. Появата му бе адмирирана от кадровиците. След краткото му участие на заседанието от ВСС взеха решение да удължат процедурата за представяне на концепции на кандидатите до 7 януари. Дотогава пострадалият магистрат ще има възможност да изготви концепцията си. Представляващата ВСС Соня Найденова заяви, че съдия Панов е проявил изключително достойно поведение. Въпреки отлагането на процедурата останалите срокове за изготвяне на становища за професионалните и етичните качества на двамата кандидати се запазват. Датата за избор също остава непроменена - той ще се състои на 29 януари, както беше планирано. Лозан Панов нашумя покрай решението си като съдия от Върховния административен съд, с което обяви за незаконни камерите на КАТ и забраната за издаване на електронни фишове за глоби по снимки.

След като бе блъснат на пешеходна пътека на кръстовището на бул. "Арсеналски" и ул. "Богатица" край Южния парк по време на сутрешния си крос, Панов пусна емоционална молба до ВСС, с която обяви, че се отказва от конкурса за съдия номер 1. Тогава се появи версия, че катастрофата не е случайна и е била предизвиквана умишлено, за да откаже Панов от участие. Това засега не се потвърди в хода на полицейската проверка. По случая все още се води разследване, тъй като шофьорът е избягал от мястото на инцидента. Данните на полицията са, че колата, блъснала Панов, е черен джип със софийска регистрация.

Тръгна проверка срещу Ченалова

Дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова бе образувано с решение на Висшия съдебен съвет вчера. Петима от членовете на кадровия орган внесоха искане за дисциплинарка след данни за извършени от съдийката нарушения. Това е станало ясно в хода на проверката, която спецзвеното на прокуратурата извършва на дейността на съдия Ченалова по повод казуса "Белведере", свързано с делото за несъстоятелността на двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере Груп".

Искането за дисциплинарка обаче не е свързано с телевизионните изяви на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който в национален ефир обвини Ченалова в "опит за кражба на френска фирма". По внесения от посланика сигнал все още не е приключила проверката, тъй като се чакат материали от прокуратурата и от Министерство на правосъдието. Данните са от други търговски дела, водени от Ченалова, където има съмнения за евентуалните престъпления.

Въвеждат спешно нов софтуер

Незабавно да се обяви обществена поръчка за изграждането на изцяло нова и модерна система за централизирано случайно разпределение на делата със сървър, разположен във Висшия съдебен съвет. Това реши кадровият орган на Темида след предложение, внесено от шефа на ВАС Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров и петима от членовете на съвета. За финансовото изпълнение на поръчката ще се поиска увеличение на бюджета на съдебната власт. Разчетите за конкретните суми ще се правят допълнително. Средства ще се намерят, тъй като изработването на единната централизирана система е одобрено и по проект на ОПАК на стойност 1,5 млн. евро, който се разработва и е свързан с въвеждането на електронното правосъдие у нас. "ВСС счита, че очакванията на българската общественост, на европейските партньори, на цялата съдебна система, на всички магистрати налагат повече да не се изчаква внедряването на електронно правосъдие от 31 декември 2015 г. Затова смятаме, че ВСС самостоятелно и незабавно трябва да стартира процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за изработване на централизирана система за разпределение на делата със сървър във ВСС, която впоследствие ще се присъедини към единния електронен портал", заяви членът на съвета Светла Петкова.

Не сме виновни за дефектите в системата за случайно разпределение, заяви Владимира Янева

Темида си прибира рутера от Мтел

Висшият съдебен съвет задължи ръководството на Софийския градски съд "да влезе във владение на рутера", който безжично разпространява интернет в Съдебната палата и е собственост на мобилния оператор Мобилтел ЕАД. Срокът за изпълнение на решението е 7 работни дни. Толкова време имат ВКС и СГС да изготвят правила и да напишат политика за "мрежова и информационна сигурност". Кадровиците взеха решението след доклад от IT експертите на съда, от който стана ясно, че рутерът, който е новозакупен, продължава да се води собственост на доставчика Мтел, а не на съда. След като придобият собствеността върху уреда за безжично разпространение на интернет, ще бъде сформирана и координираща комуникационна група, в която ще участват всички IT спецове от органите на съдебната власт. Те ще се помещават в Съдебната палата и ще извършат цялостна проверка на мрежата в сградата. Решенията на кадровиците са след поредицата от тревожни сигнали, че системата на съда не е защитена и позволява "външни намеси". По този повод бе проверен и начинът, по който протоколите от случайното разпределение на делата пристигат до централния сървър на ВСС. Оказа се, че част от тях се губят по трасето. Проверяващите са установили, че в Съдебната палата има 500 индивидуални потребители на интернет и само 300 индивидуални точки за достъп. Затова в дългосрочен план трябва да се мисли за "решаването на проблема с планиране на сериозен ремонт, така че за всеки потребителски компютър да има отделна мрежова точка".

Според представена справка от МТел в определени дни на ноември и декември наистина е имало спиране на интернета на съда и около 40-50% загуба на трафика. От компанията обаче отговорили, че това в никакъв случай не е могло да попречи за изпращането и получаването във ВСС на протоколи от дела, тъй като дори и при 99.9% загуби на трафик, е възможно протоколът да бъде изпратен до ВСС. От проверката става ясно, че точно в деня на разпределение на делото за фалита на КТБ в Съдебната палата са имали проблеми с интернет и протокола от случайното разпределение не е стигнал до сървърите на кадровия орган. Направено e измерване на интернет връзката - констатирано е 93 мегабита изходящ трафик и 50 мегабита входящ трафик.

Един от проблемите, които са установили специалистите, е, че чрез локалната мрежа протича и системата за видеонаблюдението на СГС, което не е добра практика, защото това включване отнемало от честотната лента от потребителите. Освен заключенията от проверката, съставът на ВСС изслуша ръководството на СГС с председател Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева, Богдана Желявска, Иво Дачев и Николай Димов. Янева заяви, че дефектите в системата за случайното разпределение на делата не следва да се вменяват във вина на който и да е административен ръководител на който и да е съд. Шефката на най-големия съд в страната обясни, че преди два дни в градския съд е пристигнала голяма група IT специалисти от най-различни ведомства, в това число и от Софийския университет. Eкспертите са стигнали до извода, че има забележки по системата за случайно разпределение на делата, които са трудни за отстраняване, и е най-добре да се направи съвършено нов програмен продукт. Янева припомни, че в доклада от януари Европейската комисия препоръчва да има централизирана система, изготвена от независими експерти.

Пак преговарят за военното НДК

Правосъдното министерство е напълно свободно да преговаря за сградата на военното НДК. Поради неизяснени авторски права от години не може да започне ремонтът на сградата, която трябва да бъде предназначена за наказателното отделение на Софийския районен съд и районната прокуратура в София, които в момента се помещават в остарялата сграда на Римската стена. Правителството възложи на министъра на правосъдието да води преговори за сключване на договор, който да уреди правоотношенията с "Мактер КонсулТ" ЕООД и арх. Марин Бакалов, който държи авторските права върху инвестиционните проекти на военното НДК на бул. "Скобелев" 23. Проблемът със сградата датира още от 2004 г., а през 2012 г., когато бе прехвърлена на правосъдното ведомство, той се задълбочи, вместо да бъде решен. Тогава министерството не сключва договор за проектиране с Бакалов и фирмата му, нито откупува правата, а обявява нова поръчка, спечелена от друга фирма. Заради неуредените авторски права разрешение за строеж така и не е издадено.

Брюксел ще следи и прокуратурата

Еврокомисията ще наблюдава и работата на прокуратурата ни в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. Експертите от Брюксел ще правят "независим експертен мониторинг за състоянието и ефективността" на държавното обвинение. Освен това ще разглеждат и факторите за "политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия". Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет, който одобри дълго чаканата стратегия за съдебна реформа. Тя бе представена от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов. В първоначалните варианти на стратегията бе предвиден мониторинг на прокуратурата, но от страна на външни експерти. След протест от страна на главния прокурор Сотир Цацаров този текст бе видоизменен до мониторинг от ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество. "Стратегията не е самата реформа. На този етап ние приемаме ясен план затова какво трябва да се случи в сектор "Правосъдие" в следващите 7 години, като акцентът ще бъде върху следващите 6 месеца, когато трябва да внесем в парламента пакет от законодателни изменения", обясни министър Иванов.

Отстраниха магистратите от Раднево

Двамата скандални магистрати от районния съд в Раднево - Люба Петрова и Евелин Драганов, бяха отстранени от длъжност с решение на ВСС. Магистратите са обвинени в лихварство, лъжесвидетелство, закана с убийство. Те се разследват от специализираното звено на прокуратурата, което се бори с корупцията в съдебната система.

Нов обвиняем в процеса срещу Пенгезов

Нов обвиняем е привлечен по делото срещу съдията Веселин Пенгезов за злоупотреби с пари от ОПАК. Това е зам.-председателят на Военноапелативния съд Владимир Димитров. Новината бе съобщена от главния прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на ВСС. Поводът е подадената от съдия Димитров оставка, която бе гласувана от кадровиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай